Menu

Get Socialize

Obilježeno 28 godina gradiške Lake pješadijske i 19. Srbobranske brigade

29.06.2020 1710 23 Nema komentara

Description

Laka pješadijska brigada Gradiška i 19. srbobranska pješadijska brigada Vojske Republike Srpske obilježile su 28 godina od svog formiranja uz podsjećanje na složena borbena dejstva u svojim zonama odgovornosti. Tim povodom je služen parastos i položeni su vijenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Ratni potpukovnik 19. Pješadijske srbobranske brigade Stanko Puškar u svom obraćanju rekao je da je brigada formirana 26. marta 1992. godine u kasarni Daljan. Na dan formiranja brigada je brojala 282 borca da bi veoma brzo do juna mjeseca imala 4 800 boraca.
Ratni komadant Lake pješadijske brigade Gradiška, Boško Gvozden kaže da njegova brigada tokom rata brojala I preko 5000 boraca,te da je bila oslonaca svim jednicama za sve moguće potebe Vojske RS.
Prisutnima se obratio gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić I rekao da je ovo prilika da se poklonima svim borcima koji su dali svoje najsvetije svoje živote da bi mi danas imali slobodu i u Gradišci i u Republici Srpskoj.
Paljenjem svijeća I polaganjem vijenaca počast poginulima, pored delegacija Lake pješadijske brigade Gradiška, i 19. Pješadijske brigade Srbobranske, odali su i predstavnici grada Gradiška, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Boračke organizacije Gradiška, te predstavnici 16. Krajiške motorizovane brigade, Udruženja ratnih vojnih inavalida, Veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske – Gradiška i političkih partija.

Uncategorized