Menu

Get Socialize

Obnovljen natpis na zgradi stare gimnazije

27.11.2020 1403 29 Nema komentara

Description

Ktitorski natpis „Mitropolit Dabrobosanski Đorđe Nikolajević srpsko pravoslavnom narodu Bosanske Gradiške“  ispisan na zgradi nekadašnje stare gimnazije sada je vidljiv svim prolaznicima. Obnova ovog originalnog natpisa završena je zahvljujući Gradskoj upravi i Zavičajnom muzeju Gradiška.

„Negdje u osmom mjesecu je počela obnova, prvo smo skinuli orginalni izgled slova, zatim smo napravili kalupe za slova i pravili ih od maltera i zatim smo ih postavili kao što je to ranije rađeno. Cijeli objekat kada pogledamo da je završen za godinu dana je velika stvar. Izuzetno je značajno što smo ovo završili jer su i građani to sa oduševljenjem podržali“ kaže Nikolina Šijan Đorđić, konzervatorarestauratora.

„Zgrada je izuteno kavlitetna i od velikog je značaja posebno za stanovništvo Gradiške kako sad, tako i prije stotinu i više godina kada je zgrada napravljena“, smatra Bojan Vujčić, kustos i istoričar.On napominje da je zgrada napravljena donacijom  tadašnjeg mitropolit Dabrobosanskog Đorđa Nikolajevića koji je darovao 9.000 forinti iz svoje zaklade.

“U gornje dijelu zgrade stanovali su sveštenici,a donji dio je iznajmljivan bila je tu kafana Grand čiji je vlasnik bio Turudija. Austrougarska vojska je ubacila vojsku u tu zgradu za vrijeme rata” dodao je Vujčić.

Osim natpisa planirano je  da se obnovi cijela fasad stare gimnazije, jer cilje je da se objekti koji imaju kulutrno istorijski značaj obnove u što originalnijem obliku, ističu u ovoj javnoj ustanovi.

Uncategorized