Menu

Get Socialize

Obnovljena kuća od kamena u Vrbaškoj

30.11.2020 1455 35 Nema komentara

Description

Mjesna zajednica Vrbaška koja se nalazi nedaleko od Gradiške poznata je po mnogo čemu, ali malo je onih koji znaju njen istorijski značaj. U knjigama i drugim dokumentima ispisane su važne stranice istorije i davne prošlosti. 

Kako bi je sačuvali od zaborava te probudili uspomene Mile Macura sa porodicom odlučio je da obnovi porodičnu kuću izgrađenu od kamena, pored rijeke Jablanice.

„Kuća je napravljena 60-tih godina od isključivo prirodnih materijala, kamena gašenog kreča. Nakon ukidanja mlina porodica je preselila u kuću gdje sada živimo. Ovo je napušteno i ostalo je bez funkcije. S obzirom da sam u penziji odlučili smo da je obnovimo za korištenje, druženje, a očekujemo da će biti interesanata drugih za ovo mjesto koje je bilo mjesto izvora života. Pored ove kuće, prije pola vijeka postojala je vodenica“ rekao je Mile Macura, Vrbaška

Ovaj prostor takođe ima važan arheološki značaj kažu iz Zavičajnog muzeja Gradiška, te je naseljen još u praistorijskom peiodu o čemu svjedoče arheološka istraživanja arheologa Milana Đurđevića.

Vrbašku pored istorijskog značaja odlikuje povoljan  geografski položaj, blizina važnih puteva, uređeni društveni objekti, osnovna škola, sportski tereni , te dom koji je nedavno obnovljne. Pored ovog doma gradi se  pravoslavni hram.

Uncategorized