Menu

Get Socialize

Od ponedjeljka upis učenika u srednje škole

06.06.2018 1436 21 Nema komentara

Description

Srednje škole u Republici Srpskoj od naredne sedmice upisivaće nove učenike.  U ponedjeljak, 11. i utorak 12. juna mogu se upisati đaci koji su osnovnu školu završili sa odličnim uspjehom i ostvarili od 60 do 70 bodova tokom školovanja. Upis za učenike sa manje od 60 bodova biće obavljen 18., 19., i 20. juna.

Tehnička škola u Gradišci i ove godine upisivaće sedam odjeljenja u tri struke: mašinstvo i obrada metala, šumarstvo i obrada drveta, i eletrotehnička struka.

„U elektrotehničkoj struci upisujemo jedno odjeljenje tehničara informacionih tehnologija i jedno odjeljenje tehničara mehatronike. U struci šumarstvo i obrada drveta upisujemo tehničare za obradu drveta i odjeljenje tapetar-dekorater u trećem stepenu. U struci mašinstvo upisujemo jedno odjeljenje tehničara CNC tehnologija, jedno odjeljenje varioca i kombinovano odjeljenje automehaničara i obrađivača metala rezanjem. Moram naglasiti da je kod zanimanja obrađivač metala rezanjem došlo do izmjena u nastavnom planu i programu, te će ovi đaci ovladati vještinama rada na CNC mašinama“, naveo je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

U ovoj obrazovnoj ustanovi očekuju veliki interes učenika, te smatraju da će u prvom upisnom roku popuniti sva slobodna mjesta. Najveća zainteresovanost vlada za smjerove tehničar CNC tehnologija i tehničar informacionih tehnologija.

„Povećan interes vlada i za zanimanje tehničar mehatronike. Važno je napomenuti da ćemo osavremeniti nastavni plan i program i kod zanimanja tehničar za obradu drveta, te će se praktična nastava izvoditi u softverskim paketima i učiće se osnove CNC programiranja“, istakao je Tomić.

Tomić poručuje da Tehnička škola pruža dobru osnovu za nastavak školovanja, ali i obezbjeđuje lakši put do zaposlenja.

I u gradiškoj Gimnaziji upis odličnih učenika u prvi razred biće obavljen u ponedjeljak i utorak. Gimnazija ove godine upisuje pet odjeljenja.

„Upisujemo dva razreda opšteg i dva društveno-jezičkog smjera, te jedan razred informatičko-računarskog smjera. Nadamo se da će učenici i roditelji prepoznati značaj Gimnazije posebno za one koji žele da nastave studirati jer nudi najširi spektar znanja“, naglasila je Vesna Krunić, direktor Gimnazije Gradiška.

Buduće srednjoškolce najviše privlače opšti i društveno-jezički smjer, ističe Krunićeva. Dodaje da su prednosti pohađanja Gimnazije višestruke.

„U Gimnaziji se uče četiri jezika: srpski, latinski, engleski i njemački. Što se tiče ostalih predmeta, opšte obrazovni predmeti se uče tri godine, isto tako i informatika. Ako želite kompleksna znanja upišite Gimnaziju, a mi vas čekamo u prijatnom ambijentu, sa mnoštvom inovacija koje ćemo uvesti od 1. septembra“, poručila je Krunićeva.

Drugi upisni rok u srednjim školama u Republici Srpskoj  planiran je od 2. do 4. jula.

Društvo