Menu

Get Socialize

Od ponedjeljka zabrana izvoza voća u Rusiju

20.01.2018 1798 99 Nema komentara

Description

Rusija će od ponedjeljka zabraniti uvoz jabuka iz BiH, zbog sumnje u reeksport. Ruska fitosanitarna inspekcija utvrdila je da pošiljka od nekoliko tona jabuka, koju je u ovu državu nedavno uvezlo preduzeće iz Bijeljine, nije porijeklom iz BiH, već iz Poljske.

Voćari iz RS su ogorčeni zbog cijelokupne situacije. Ističu da već dvije godine uzaludno upozoravaju nadležne da strogo vode računa o izdavanju sertifikata za izvoz voća.

„U pitanju je velika neodgovornost izvoznika, koji nisu proizvođači. Pogrešno je što su nadležni takvim izvoznicima dali dozvolu. Sve ovo će negativno uticati na voćare u RS i BiH“, poručuje Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Dojčinović podsjeća da je i 2016. godine Rusija na određeno vrijeme zabranila uvoz voća iz BiH, zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu proizvoda. Tada je, naglašava, Ruska federacija uputila ozbiljno upozorenje BiH, a novi prekršaj donijeće crveni karton našoj zemlji, smatra prvi voćar RS.

„Imaćemo veliki problem oko plasmana naših proizvoda, jer naše voće ne možemo izvoziti u EU. Radi se o milionskim i dugotrajnim štetama. Tržište je jako teško naći, a za ruskim tržištem čezna cijela Evropa, jer je jedno od najjačih“, zabrinut je Dojčinović.

Voćari iz RS u ponedjeljak će se sastati kako bi utvrdili dalje korake. Uputiće, kažu, oštar dopis nadležnim institucijama, kako bi riješili problem sa Rusijom. Ipak, nisu mnogo optimistični. Smatraju da će ruske sankcije potrajati neko vrijeme, i da dozvola za izvoz jabuka najvjerovatnije neće stići do početka nove sezone.

Novosti