Menu

Get Socialize

Odata počast žrtvama povodom Dana pobjede nad fašizmom

08.05.2018 438 9 Nema komentara

Description

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, vijenci i cvijeće položeni su na spomen obilježja u Spomen parku u Gradišci. Prije 73 godine Nacistička Njemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Tako je pobjeđena jedna od najmračnijih ideologija u istoriji čovječanstva, zbog koje je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi.

Brojne su žrtve sa područja Gradiške. Stradao je svaki četvrti stanovnik ove opštine.

„Stradalo je više od 15 000 ljudi, očekujemo da ćemo naredne godine imati tačne podatke. Gradiška je druga opština po broju žrtava u bivšoj Jugoslaviji, i treća u svijetu“, rekao je Nikola Kragulj, predsjednik OO SUBNOR-a Gradiška.

Na području gradiške opštine podignuta su 52 spomenika žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu. Svakog 9. maja građani Gradiške slave pobjedu nad mračnom silom, ali i žale za velikim brojem stradalih boraca i civila, ističe Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Gradiška.

„Ovaj datum treba svake godine obilježavati, da se nikad ne zaboravi, jer je Dan pobjede nad fašizmom jedan od najvažnijih datuma u istoriji. U ime načelnika i Skupštine opštine čestitam svim građanima 9. maj“, istakao je Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Gradiška.

Delegacije OO SUBNOR-a, Opštine Gradiška, Boračke, i drugih organizacija, vijence i cvijeće položile su na Centralni spomenik žrtvama Narodno-oslobodilačkog rata, na biste narodnih heroja, spomen kosturnicu, te na spomen obilježje borcima poginulim u Odbrambeno–otadžbinskom ratu. Vijenci su položeni i na spomenike u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli.

Društvo