Menu

Get Socialize

Odigrana predstava „Taximetar“ u Gradišci

31.10.2019 672 47 Nema komentara

Description

U Kulturnom centru Gradiška odigrana je predstava „Taximetar“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke. Tekst je pisao slovenski pisac Goran Vojnović, a likove su tumačili banjalučki glumci Aleksandar Runjić i Željko Stjepanović.

Runjić je utjelovio više likova i, prema njegovim riječima, taj zadatak nije bio nimalo jednostavan.

„Potrebno je da se brzo prebacim iz jedne ulogu u drugu. Na početku je to išlo teže, ali sada je već lakše. Neke likove sam morao duže da pripremam, dok su drugi prirodno izašli iz mene“, ispričao je Runjić.

Predstava je premijerno izvedena prošle godine na desetom Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet 10“ i do sada je bila samo na repertoaru Gradskog pozorišta „Jazavac“. Radnja prati banjalučkog takstistu kroz komične i dramatične situacije prilikom vožnje različitih mušterija.

Predstava u formatu duo-drame je, takođe, nosila određene izazove za glumce.

„Prednost je što ima manje glumaca i lakše je sa partnerom uspostaviti komunikaciju. U isto vrijeme, to je i mana jer savremeni dramski pisci pišu dramske tekstove sa jednostavnim i nepripremljenim replikama za određene emotivne situacije.Stoga je potrebno da se glumac dobro pripremi za tako kratke replike, koje se brzo izmjenjuju, i da donese jednu emociju“, objasnio je Željko Stjepanović.

Izvođenje predstave „Taximetar“ organizovalo je Gradsko pozorište Gradiška. Saradnja između ova dva pozorišta traje već deset godina, od samog osnivanja gradiškog pozorišta.

„Pozoriše „Jazavac“ nam je pomogla na samim počecima svojim iskustvom. Saradnja je već tradicionalna, oni dolaze kod nas, mi idemo kod njih. Pažljivo biramo predstave koje će se igrati kod nas. Gledamo da su to savremene komedije, nagrađivane“, naveo je Draško Vidović, direktor Gradskog pozorišta Gradiška.

Vidović je najavio i premijeru nove predstave Gradskog pozorišta Gradiška „Veseli kvartet“, u režiji Lilijane Ivanović, koja će biti odigrana u petak, 8. novembra.

Kultura
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!