Menu

Get Socialize

Održan ogledni čas u OŠ “Vasa Čubrilović”

05.06.2019 831 12 Nema komentara

Description

U Osnovnoj školi “Vasa Čubrilović” u Gradišci održan je ogledni čas na kojem su se predstavili učenici ove škole koji su osvojili nagrade na opštinskim i regionalnim takmičenjima, kao i učenici koji su učestvovali na “Inost-u mladih 2019”, međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva, koju organizuje Savez inovatora Republike Srpske.

Jedan od tih učenika je Stefan Blagojević, koji je osvojio treću nagradu za rad “Teslin transformator”.

“Glavna uloga mu je da prikaže bežični prenos energije. Takođe, indukuje se 220 volti na puno viši napon, čak do 20 000 volti, ali je sigurno da se dodirne, visoka je frekvencija pa struja ide po koži, a ne kroz kožu”, objasnio je Stefan.

“Kada je došao u šesti razred, Stefan je pokazao interesovanje za tehniku. U devetom razredu se tome posvetio više i odmah je postigao uspjeh. Nadam se da će i u daljem školovanju postizati odlične rezultate. Očekujem da će jednog dana biti veliki stručnjak”, rekao je Dragoja Đukić, profesor tehničkog obrazovanja.

Oglednom času prisustvovao je i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je rekao da je ovo dobar primjer odnosa škole prema obrazovanju: “Uvezali su teoretsko obrazovanje đaka sa praktičnim. Najveća dobit ovog svega je da đaci uče teoretske stvari, koje su im u početku strane, a potom kroz praktičnu nastavu shvate cijelu suštinu.”

Osnovna škola “Vasa Čubrilović” dio je STEM projekta koji ima za cilj povezivanje prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike. Očekuje se da će se od iduće godine u Republici Srpskoj nastavni planovi i programi uskladiti sa ovim projektom.

Prisutni su imali priliku da pogledaju i radove tehničke sekcije ove škole.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!