Menu

Get Socialize

Održana osma „Pirogijada“ u Ćelinovcu

10.08.2018 457 12 Nema komentara

Description

Udruženje Poljaka i prijatelja „Mak“ i stanovnici mjesne zajednice Ćelinovac organizovali su osmu „Pirogijadu“, manifestaciju koja, kroz igru i pjesmu, njeguje poljsku kulturu i tradiciju i promoviše nacionalnu kuhinju ove zemlje. U prvom planu tokom manifestacije bilo je poljsko nacionalno jelo od tijesta piroga, koje su posetioci pored ostalih tradicionalnih poljskih jela štrudle, bošča, toća, mogli da probaju.

Piroga je jednostavno jelo za pripremu. U tijesto se kao fil koristi krompir, gljive, kupus i šljiva.

Pirogijadi u Ćelinovcu prisustvovao je i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić koji izrazio je zadovoljstvo što se na području opštine Gradiška organizuju manifestacije koje promovišu kulturu, tradiciju i gastronomiju poljske nacionalne manjine.

„Ova manifestacija pokazuje da su u Gradišci i Republici Srpskoj svi narodi dobrodošli i da se na ovom prostoru vodi računa o pravima svih naroda i nacionalnih manjina”, rekao je Adžić.

Udruženje “Mak” važne aktivnosti je posvetilo i očuvanju poljskog identiteta koji su se u opštine Gradiška i Srbac doselili prije više od 120 godina. U selu Ćelinovac danas živi oko 50 stanovnika, od kojih su većina Poljaci.

Društvo