Menu

Get Socialize

Održana prva “Međunarodna rogoljska kobasicijada”

05.03.2018 835 27 Nema komentara

Description

U mjesnoj zajednici Rogolji održana je prva „Međunarodna rogoljska kobasicijada“. Učestvovalo je 70 takmičara, iz RS, Srbije i Hrvatske. Prema mišljenju stručnog žirija, najbolju kobasicu napravio je Igor Kirin, član Udruge proizvođača marke posavske salame iz Siska. Pobjednik je kao nagradu osvojio tovljenika od 120 kg. Kako napraviti kvalitetnu kobasicu Igor je naučio od oca Darka, predsjednika pomenute Udruge.

„Mi pravimo kobasice od zrelih svinja, koje imaju najmanje godinu dana. U kobasicu stavljamo meso prve kategorije, papriku, luk i  tuzlansku so“, rekao je Darko Kirin.

Preostale dvije nagrade, pečeno prase i top za kobasicu, takođe su pripale takmičarima iz Hrvatske. Drugo mjesto osvojio je Savo Bobić, a treće Ljubomir Konjetić, obojica iz Nove Gradiške.

„Nema tajnih sastojaka. Potrebno je dobro meso, dobra paprika i ostalo. Važno je i dobro osušiti kobasicu“, ističe Savo Bobić.

Najbolju kobasicu birala je petočlana stručna komisija, sastavljena od prehrambenih tehnologa. Predsjednik Komisije doc. dr Goran Vučić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, istakao je da su parametri ocjenjivanja bili izgled, sastav, miris, boja i ukus kobasice.

„Važno je da je boja jednolična, da nema prstenova koji ukazuju na presušenost. Zatim da nema mirisa užeglosti, da su začini dobro umješani, i da vas miris i ukus privuku“, naveo je Vučić.

I ostali takmičari na Kobasicijadu u Rogoljima donijeli su svoje najbolje proizvode. Jedan od njih je i Veselko Latinović iz Glamočana, koji otkriva svoj recept za dobru kobasicu.

„Važno je dobro meso i dobar odnos začina, da ne bude ništa pretjerano“, priča Latinović.

Na rogoljskoj kobasicijadi učestovali su i mještani ovog sela. Ponosni su što je ova manifestacija organizovana u njihovoj mjesnoj zajednici.

„U mojoj porodici se dugi niz godina proizvode suhomesnati proizvodi. Pravimo dosta kobasice. Ovo je prva kobasicijada u našem selu i ja bih volio da postane tradicija, da se i u narednim godinama ovako družimo“, naglasio je Milorad Cvjetković, iz Rogolja.

Manifestacijom su zadovoljni i organizatori, predstavnici mjesne zajednice Rogolji. Ističu da je ovo selo poznato po zalaganju za očuvanje tradicije i običaja.

„Prije par dana sam se dogovorio sa predsjednikom mjesne zajednice da organizujemo Kobasicijadu. Imali smo sastanke svako veče, pozvali smo naše prijatelje, i preko njih stupili u kontakt sa mogućim učesnicima. Odazvalo ih se više nego što smo očekivali i mi smo prezadovoljni“, ističe Savo Vasiljević, iz Rogolja.

„Cilj ove manifestacije je da promovišemo naše selo i opštinu. U Rogoljima se mnogi bave tovom svinja, pa smo došli na ovu ideju. Nadamo se da ćemo Kobasicijadu organizovati i u narednim godinama“, kazao je Slavko Vasiljević, predsjednik mjesne zajednice Rogolji.

Pokrovitelj prve „Međunarodne rogoljske kobasicijade“ bila je opština Gradiška.

Načelnik Zoran Adžić ističe da je ovo dobar način promocije kvalitetne domaće proizvodnje. „Svi zajedno se moramo boriti da naši proizvodi u budućnosti budu prepoznatljivi na evropskom tržištu“, naglasio je Adžić.

„Kako se približavamo EU trebamo se početi organizovati. Zato je veoma bitna registracija poljoprivrednih gazdinstava, da bi se proizvodi mogli zaštiti, da bi bili licencirani i da bi mogli izaći na EU tržište. Naš narod je vrijedan, samo treba da mu pomognemo mi iz lokalne uprave i sa nivoa Vlade. Nadam se da će Kobasicijada i u buduće biti organizovana u Rogoljima“, rekao je Adžić.

Prvoj „Međunarodnoj rogoljskoj kobasicijadi“ prisustvovao je veliki broj posjetilaca. Uz muziku i druženje imali su priliku da degustiraju kobasice iz različitih krajeva.

Društvo