Menu

Get Socialize

Održana sjednica Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida

09.08.2018 415 13 Nema komentara

Description

O problemu zapošljavanja ratnih vojnih invalida govorilo se na trećoj sjednici Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske koja je održana u Gradišci.

Predsjednik Predsjedništva Saveza Dragan Vrhovac rekao je  da će u ovoj godini pokušati u vidu ekonosmke podrške pomoći ratnim vojnim invalidima koji se zbog godina ili ozljeda nastalih u toku rata ne mogu zaposliti.

Jedan pd rijetkih zaposlenih ratnih vojnih ivalida je Milomir Ećimović  predsjednik Skupštine Saveza RVI. Kaže da problem zapošljavanja nastoje riješiti uz pomoć Vlade RS.

„Nadamo se da ćemo u toku godine doći do određenih sredstava kako bi to dali ratnim vojnim invalidima da bi gazdinstvo oživjeli ili neki mini biznis pokrenuli“ rekao je Ećimović.

Na sjednici Predsjedništa se govorilo i o poboljšavanju zdravstvene zaštite ove popluaciju.

„Mi smo to na sastanku sa ministrom već određene pomake napravili tako da je riješeno pitanje ortopedskih pomagala, banjske rehabilitacije za teže ratne vojne invalide. Međutim još uvijek nije riješeno da ratni vojni invalidi imaju prednost kod specijalističkih pregleda da ne čekaju po godinu dvije dana. Tražićemo da imamo prednost kod pružanja zdravstvenih usluga“ rekao je Vrhovac.

Saveza ratnih vojnih invalida RS ponovo će pokrenuti inicijativu  da se izmjeni Zakona o putevima RS po kojem bi ratni vojni invalidi trebali biti oslobođeni plaćanja puterine, rečeno je na sjednici Predsjedništva Saveza.

Društvo