Menu

Get Socialize

Održana Štraparijada u Donjim Podgradcima

02.07.2018 2313 22 Nema komentara

Description

U Donjim Podgradcima kod Gradiške održana je peta međunarodna Štraparijada. Veliki broj učesnika iz raznih krajeva odmjeravao je snage  svojih konja u vuči trupaca, a prvi put je održana i izložba konja.

Stalni učesnik Štraparijade u Donjim Podgracima je već dokazana legenda ovog narodnog nadmetanja Milorad Stojanović Zis iz Smoljane kod Petrovca.

„Imam četiri konja, dva su za Štraparijadu, a ostala dva idu sa mnom u šumu da rade“, kaže Stojanović.

Ove godine izložba konja održana je u tri kategorije lipicaneri, hldanokrvnjavci i posavci. Prvo mjesto u kategoriji hradnjokrvnjaka osvojio je konj Gorana Dušanića, iz Prnjavora.

„Iz Švajcarske sam, ali dolazim ovdje na svaku štraparijadu. Imam četiri konja i držim ih samo iz ljubavi“, rekao je Dušanić.

Posebnu pažnju posjetilaca na izložbi privukli su poni konji koje uzgaja Milan Trkulja iz Kočićeva.

Jedan od organizatora Štraparijade Mladen Topić rekao je da je štraparijada u Donjim Podgradcima jedna od najmasovnijih po broju takmičara i posjetilaca u regiji.

„Imamo tri kategorije i u svakoj ima po 20 učesnika, plus izložba. Sa ovom manifestacijom smo željeli da promovišemo uzgoj konja“, rekao je Mladen Topić, organizator Štraparijade.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić smatra da je Štraparijada u zbog broja učesnika jedna od najvećih  i da treba da bude podržana od strane lokane uprave.

„Manifestacija je dio „Gradiškog ljeta“. Mi je podržavamo ispred Lokalne uprave i zadovoljstvo nam je što ovdje, pored domaćih, imamo i učesnike iz regiona“, istakao je Adžić.

Organizatori pete Štraparijade u Donjim Podgradcima su braća Lukić i Topić, a pokrovitelj je opština Gradiška.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!