Menu

Get Socialize

Ojkača i krajiška pjesma i ove godine u Grbavcima

12.07.2018 1295 20 Nema komentara

Description

Pod motom „Da nam se običaji ne zaborave“ ispred Omladinskog doma u Grbavcima i ove godine se uoči Petrovdana pjevala ojkača i krajiška pjesma i igrala narodna kola. Dvanaesta kulturno-turistička manifestacija „Grbavačko prelo“ okupila je muške i ženske pjevačke grupe iz Gradiške i okolnih opština i gradova.

Domaćini Grbavačkog prela bili su mjesna zajednica Grbavci, i pjevačka grupa „Ponos Kozare“ i Kulturno-umjetničko društvo „13 Skojevki“.

„Cilj ove manifestacije je da se predstave običaji našeg kraja, pjesma i igra, i da se očuva tradicija koja se nekad njegovala. Na manifestaciji se predstavlja više od 10 grupa“, rekao je Radovan Jeftenić, član KUD-a „13 Skojevki“ Grbavci.

Članovi pjevačkih grupa kažu da ljubav prema ojkači i krajiškoj pjesmi gaje od malih nogu. Želja im je da tu ljubav prenesu na mlađe generacije, kako bi stare pjesme živjele i u godinama koje dolaze.

„Mi imamo ovdje mladih momaka koji se druže sa nama. Okupljamo se često i družimo se svi zajedno“, kaže Spomenko Stojnić, iz pjevačke grupe „Ponos Kozare“ Grbavci.

Grbavačko prelo dio je manifestacije „Gradiško ljeto“. Podršku u organizaciji dali su i Kulturni centar Gradiška, Turistička orgnaizacija i Opštinska uprava.

„Identitet svakog naroda se ogleda u očuvanju njegovih običaja i tradicije. Ljudi iz naše opštine njeguju tradiciju i nadam se da će tako biti i ubuduće. Ova manifestacija je veoma značajna za narod Potkozarja i regije“, istakao je Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Gradiška.

Ojkača i krajiška pjesma u Grbavcima su pjevane do kasno u noć. Mještanima sela cilj je da Grbavačko prelo ostane njihova tradicija jer žele da se običaji ne zaborave.

Kultura