Menu

Get Socialize

Opada broj vakcinisane djece

14.11.2017 484 31 Nema komentara

Description

U Republici Srpskoj nije zabilježen nijedan slučaj oboljelih od morbila, dok je u Srbiji odnos Beogradu prijavljena epidemija ovog oboljenja.Ipak u mnogima gradovima i opštinama u RS opada broj vakcinisane djece,posebno MRP vakcinom, među kojima je od prošle godine i opština Gradiška.“Prošle godine naša procijepljenost pala ja na 88 posto što je dobra podloga za pojavu epidemije“ kaže prim. dr Anka Grabović-Stojnić, pedijatar i načelnik Konsultativno-specijalističke službe.

Za MRP vakcinu obuhvat bi trebao biti 95 posto da bismo bili zaštićeni od epidemija kažu u Institut za javno zdravstvo RS. Međutim od 2012. godine broj vakcinisane djece postepeno pada i u prošloj godini je bio najniži i iznosi 74 posto. Iako još uvijek nema zabilježenih slučajeva morbila, republički Institut zbog niske stope vakcinacije MRP vakcinom, zatražio je od domova zdravlja u RS da provjere vakcinacije djece i obave imunizaciju svih nevakcinisanih i onih koji su nepotpuno vakcinisani. „Naša služba će obavijestiti sve roditelje čija djeca nisu vakcinisana, odredili smo i vanredne termine za vakcinaciju. Svi ljudi koji to izbjegnu će biti sankcionisani i to ćemo prijaviti nadležnoj inspekciji“ kaže prim. dr Anka Grabović-Stojnić, pedijatar i načelnik Konsultativno-specijalističke službe.

Podsjećamo, Zakonom o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti propisane su novčane kazne ukoliko roditelj odbije da vakciniše svoje dijete.

Vakcina je obavezna za svu djecu koja nemaju medicinsku kontraindikaciju, kaže doktorica Grabović Stojnić.Ona napominje da se MRP vakcina daje prvi put odmah poslije prvog rodjendana, a druga doza pri upisu u prvi razred osnovne škole.

Nekada je vakcinacija djeteta bila rutinska aktivnost, a danas je prati bezbroj pitanja i nedoumica iz ljekarima nepoznatih razloga.

U Bugarskoj je od morbila umrlo preko 30 djece što samo govori koliko je ovo ozbiljno oboljenje  ističe doktorica Grabović Stojnić. Kaže da  bolest teško prolazi ,a kada se razvije kod djece u prvim godinama života,oni koji prežive, u viskom procentu imaju šansu da dobiju teško oboljenje centralnog nervnog sistema.

Društvo