Menu

Get Socialize

Opština subvencioniše dio troškova legalizacije objekata

06.02.2019 375 14 Nema komentara

Description

Iako novim Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj nisu više predviđene pogodnosti prilikom plaćanja, lokalnim zajednicama omogućeno je da daju subvencije. Tako je opština Gradiška određenim kategorijama stanovništva umanjila obaveze koje se odnose na naknadu rente i uređenja.

„Bitno je da se zna da to nisu jedini troškovi, već pribavljanje i druge dokumentacije je neophodno kao što su dokumentacije iz katastra, zatim uraditi stručno mišljenje, pa projektna dokumentacija, pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, a onda ide naknada renta i uređenje. Opština jeste subvencionisala dio troškova,ali ostale građani moraju sami“ kaže Saša Subotić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i građenje opštine Gradiška.

Porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida od prve do treće kategorije, porodice civilnih invalida  i žene žrtve rata, kao i izbjegla i raseljena lica, povratnici i borci Republike Srpske spadaju u kategorije koje su oslobođene plaćanja naknada za legalizaciju objekata od strane opštine. Njima je u određenom porcentu umanjen iznos koji trebaju platiti.

Od 2013. do 2016. u Gradišci je podneseno 2070 zahtjeva,a  od 18. juna prošle godine do danas podneseno je 77 zahtjeva. Postupak legalizacije nije jednostavna  procedura i može trajati nekoliko mjeseci.

Procjenjuje se da na području opštine Gradiška ima oko 4000 nelegano izgrađenih objekata. Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i građenje opštine Gradiška Saša Subotić pozvao je građane da pokrenu postupak za legalizaciju objekata, jer je to jedini način kako oni mogu legalno da pravno prometuju sa tim objektima.

Društvo