Menu

Get Socialize

Opštine i gradovi u RS očekuju pomoć Vlade u saniranju budžetskih gubitaka

18.06.2020 775 33 Nema komentara

Description

Ekonomski uticaj pandemije virusa korona na budžete jedinica lokalnih samouprava bila je osnovna tema sjednice Predsjednistva Saveza opština i gradova republike Srpske, održane u Gradišci.

„Savez očekuje da će Vlada RS uvažiti njihovu inicijativu i pomoći lokalnim budžetima da prevaziđu postojeće probleme“, kaže Aco Pantić, generalni sekretar Saveza.

Problemi su posebno izraženi u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama RS, koje su i u redovnim okolnostima imale poteškoća sa punjenjem budžeta.

Grad Banja Luka bilježi značajan pad budžetskih prihoda u prvom kvartalu ove godine i takav trend je nastavljen tokom maja i juna. „Pad se mjeri gubitkom od oko 13 miliona KM“, kaže načelnik Odjeljenja za finansije ovog grada Božana Šljivar. Ipak, prošlogodišnji ostvareni suficit dobro će doći kako bi nadomjestili dio gubitaka uzrokovanog pandemijom virusa korona. „Nije smanjen budžetski okvir“, dodaju iz Odjeljenja za finansije i naglašavaju da će u cilju sanacije situacije, Grad ubrzo donijeti Rebalans Budžeta.

Domaćin sjednice predsjedništva Saveza, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić zahvalio je Savezu na proaktivnoj ulozi i intenzivnim nastojanjima da se u saradnji sa resornim ministarstvima i republičkom Vladom iznađu rješenja kako bi se pomoglo lokalnim zajednicama. Smatra da je podrška neophodna, prije svega kako bi se omogućila redovna isplata socijalnih  davanja i budžetskih obaveza, posebno  prema osjetljivim kategorijama.

„Naš stav je da nastavimo sa infrastrukturnim projektima, jer je to jedan od način da postepeno izađemo iz ove situacije“, kaže gradonačelnik Adžić.

Pored ostalih inicijativa, učesnici sjednice razmatrali su i onu Ministarstva prosvjete i kulture da se predškolsko vaspitanje i obrazovanje omogući i u lokalnim zajednicama gdje predškolskih ustanova do sada nije bilo.

„Naš cilj je da obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem dostigne 30 procenata, što je i precizirano Strategijom do 2021. godine“, poručila je Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra prosvjete i dodala da inicijativa predviđa formiranje predškolskih ustanova pri osnovnim školama.

Strateški partner Saveza opština i gradova je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave. Sjednici u Gradišci prisustvovala je i novoimenovani ministar Senka Jujić.

Uncategorized