Menu

Get Socialize

Osvećeno zvono na kapeli u Gaju

06.08.2018 680 7 Nema komentara

Description

Zvuk crkvenog zvona sa nedavno izgrađene kapele ubuduće će na molitvu pozivati mještane zaseoka Gaj u Mašićima. Zvono su osveštali sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a čast da krsti zvono pripala je Stevi Stojniću, ktitoru kapele. Stojnić je rođen u Gaju, a o izgradnju kapeli u rodnom mjestu maštao je godinama. Zahvalan je svima koji su pomogli da ostvari svoj san. Ističe da će nakon osvećenja zvona uslijediti još radova na kapeli.

„Ideja se stvorila prije 30 godina. Uspjeli smo prvo da dobijemo zemljište za crkvu. Prošle godine smo izveli većinu radova. Oko 80% je završeno. Imamo još uraditi ikonostas i još nekoliko poslova, ali uglavnom mogu se vršiti obredi ovdje“, rekao je Stojnić.

Nakon osvećenja i postavljanja zvona, u kapeli posvećenoj Svetom proroku Iliji služeno je prvo Večernje bogosluženje. Protonamjesnik Petar Jovanović, paroh mašićki, izrazio je zadovoljstvo jer će budući obredi okupljati vjernike u Gaju.

„Nažalost imamo sve manje vjernika, ali dolaze nam ljudi iz dijaspore i okupljaju se na ovom svetom mjestu“, kazao je Jovanović.

Lakši dolazak do hrama i bolju putnu infrastrukturu mještanima  je omogućila Lokalna uprava. Nedavno je asfaltiran put Mašići – Gaj u dužini od 2200 metara. Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da su projekti u mjestu Gaj pravi primjer dobre saradnje duhovne i svjetovne vlasti.

„Ovaj put vezuje nekoliko mjesnih zajednica i jako je značajan. S druge strane, Stevo Stojnić je omogućio izgradnju ovoga hrama. Naš zajednički rad ima za cilj da narod ostane na ovim prostorima i da ovdje stvara svoja privredna gazdinstva“, naglasio je Adžić.

Povodom osvećenja zvona na kapeli u Gaju, mještani su organizovali svečani ručak.

Društvo