Menu

Get Socialize

Otvoren legat Borislavu Nježiću

14.09.2020 892 30 Nema komentara

Description

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvoren je legat posvećen umjetniku Borislavu Nježiću. Legat se sastoji od mozaičarskog i slikarskog ateljea, kao i mnogih ličnih stvari ovog umjetnika.

“Pored toga najvrijednija je zbirka mozaika ima ih 24 koja se nalaze u Kulturnom centru Gradiška. Takođe će sutra biti prikazan film o Nježiću I ljudima sa kojima je radio i njegov čitav put kada je otišao iz Lijevča” rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja.

Ova značajna umjetnička djela su smještena u Zavičajnom muzeju zahvaljujući Borinoj životnoj saputnici Ljiljani Nježić koja je legat poklonila ovoj javnoj ustanovi.Ona kaže da je veoma uzbuđena i srećna, „jer se Bora vratio kući“.

Kako bi njegovo ime trajno živjelo u Gradišci, muzej je organizovao  manifestaciju Prvi međunarodni simpozijum u kamenu-Boro Nježić.Svi ovi projekti realizovani su uz podršku ministarstva prosvjete i kulture RS i Gradske uprave Gradiška. Gradonačelnik Zoran Adžić je rekao da će simpozijum okupljati umjetnike iz čitavog svijeta koji će svoja djela ostaviti na poklon Gradišci. „Potrudićemo se da ih izložimo na javnim površinama i da po tom budemo prepoznatljivi“ istakao je Adžić.

Dokumentarno igrani film posvećen Borislavu Nježiću, najistaknutijem srpskom mozaičaru druge polovine XX vijeka biće prikazan 15, septembra na ljetnoj sceni Zavičajnog muzeja u 20 časova.

Uncategorized