Menu

Get Socialize

Otvorena izložba rimskih mozaika u Zavičajnom muzeju Gradiška

06.06.2019 690 41 Nema komentara

Description

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba „Antički mozaici rimske vile iz MUNICIPIUMA MALVESATIUMA u Skelanima”, Arheološkog muzeja “Rimski municipium”. Izložba prikazuje do sada istražene i konzervirane mozaike na lokalitetu “Zadružni dom”, koji datiraju iz perioda od kraja 3. i početka 4. vijeka naše ere.

“To je bilo sjedište nekad vrlo moćnih ljudi. Ne zaboravimo da je sve ovo bilo na velikom i moćnom rimskom putu. Jedan je od najznačajnijih lokaliteta i jedini koji se u kontinuitetu istražuje na prostoru BiH. Ima najveću površinu mozaičkog poda do sada pronađenu”, navela je Milica Kotur, načelnik Odjeljenja za kulturno nasljeđe u resornom ministarstvu.

“Sistematska iskopavanja su počela 2014. godine. Do sada iskopan materijal nije publikovan na velikim izložbama. Ovo je prva izložba u Republici Srpskoj, gdje mi predstavljamo dio onoga što je nađeno, a to su rimski mozaici, koji su konzervisani 2014”, rekao je Boris Radić, kustos arheolog u JU Arheološki muzej “Rimski municipium” Skelani.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS pruža kontinuiranu podršku u nastavku ovih istraživanja, navela je pomoćnik ministra, Tanja Đaković, dodajuči da resorno ministarstvo planira značajan projekat: “Ministarstvo prosvjete i kulture RS je predložilo rimske puteve kao jednu od kulturnih ruta. Zahtjev je poslan prema Ministarstvu civilnih poslova. Zajedno sa Federacijom BiH, mogli bismo ovaj projekat da kandidujemo prema evropskoj komisiji.”

Direktor Zavičajnog muzeja, Bojan Vujinović, istakao je važnost arheoloških parkova, kako bi se sve ono što je značajno sačuvalo i prezentovalo: “Mi smo prošle godine otkupili zemlju za izgradnju manastira Karanovac. Ove godine je krenula konzervacija srednjovijekovne manastirske vrkve, antičke vile rustice. Postavićemo i informativne table koje će opisivati sve što se dešavalo na samom lokalitetu i to će biti odličan arheološki park.”

Izložba antičkih mozaika će u Zavičajnom muzeju biti otvorena narednih 20 dana.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!