Menu

Get Socialize

Otvorena izložba „Sveti Novomučenici Jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja“

04.12.2018 361 13 Nema komentara

Description

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba „Sveti Novomučenici Jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja“ sestrinstva manastira Jasenovac. Monahinja manastira Jasenovac, sestra Marija zajedno sa sestrinstvom i igumanijom sestrom Serafimom kroz slike je ovjekovječila stradanje jasenovačkih žrtava. Izložbu je pred brojnim posjetiocima u Gradišci otvorio Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski g. Jovana.

“Izložba je značajna jer konačno daje hrišćanski pogled na Jasenovac, ovo je prvi put da imamo jasnu riječ i nije slučajno da je došla iz manastira Jasenovac” smatra Jovana, episkopa pakračko-slavonskog.

Vladika Jovan je rekao da je izložba prikazana i u Banja Luci, a planirano je da se pridruži izložbi koja je već u crkvi Svetog Jovana Bogoslova u Londonu, pa će dalje proći kroz katedrale anglikanske crkve.

Inicijator da se ova izložba predstavi u Gradšci bila je  Radana Stanišljević predsjednik SP i KD “Prosvjeta” Gradiška. Ona kaže da je izložba neobična i vrlo značajna, jer je ovo prvi put da se u ovakvom kontekstu govori o Jasenovcu o izvorištu našeg najvećeg bola i stradanja.

Otvaranju izložbe prisustvovali su načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić sa sradnicima, predstavnici političkog, društvenog, privrednog i kulturnog života Gradiške i učenici.

Izložba je ostavila poseban utisak na mnoge posjetioce.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović kaže da je izložba sastavljena od fotografija i ikoničnih slika koje je radila sestra Marija. Ona je posjećivala mjesta stradanja i pokušavala da ih prenese na slike.

 “Kako bi se i učenici upoznali sa ovom tematikom u školama na području opštine Gradiška biće održan čas vezan za reprint ove izložbe”rekao je Vujinović i dodao da će izložba „Sveti Novomučenici Jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja“ u Zavičajnom muzeju Gradiška  biti otvorena do 17. decembra ove godine.

Društvo