Menu

Get Socialize

Otvorena izložba „Sveti Sava Srpski“

18.09.2019 422 19 Nema komentara

Description

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je multimedijalna izložba „Sveti Sava Srpski“ autora doktora Andreja Vujnovića. Na ovoj izložbi posjetioci su imali priliku da pogledaju relikvije Svetog Save, određena dokumenta, kopije fresaka, lične i druge predmete.

„Željeli smo da prikažemo svu složenost Savinog rada koja nije nimalo jednostavna. On je za crkvu organizovao odgovarajuće spise, njegov doprinos arhitekture“ kaže Andrej Vujnović, autor izložbe.

Izložbu je organizovao Republički sekretarijat za vjere povodom obilježavanja 800 godina od uspostavljanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Osim izložbe tim povodom organizuje se niz drugih manifestacija, muzičke svečanosti, naučni skupovi.

„Banjalučka eparhija vrlo brzo će otvoriti muzej SPC u manastiru Gomionica, te će biti i svečana akademija dakle dostojno ćemo obilježiti 800 godina od uspostavljanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve“ rekao je Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović kaže da je za Gradišku vezan ćirilični natpis pronađen 1301. godine.

“Radio se o pravoslavnom manastiru koji je vjerovatno bio pod uticajem Dragutinove vladavine. On je direktni svjedok da mi ovdje smo imali uticaj svštenika iz Podrinja,a zna se da je ktitorska zadužbina kralja Dragutina. Tako da postoji mogućnost da je na ovom prostoru izgrađen ovaj manstir o kojem ćemo imati promociju knjige I izložbe koja će govoriti o samostalnosti SPC na našem prostoru i uticaja drugih crkava” kaže Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Za sve posjetioce kao i za učenike osnovnih i srednjih škola izložba „Sveti Sava Srpski“ biće otvorena do 8. oktobra ove godine.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!