Menu

Get Socialize

Pčelari i ove godine bez meda

25.06.2020 122 7 Nema komentara

Description

Ni ova godina neće biti medna za pčelare, te ovu porizvodnu sezonu sigurno neće pamtiti kao uspješnu.Pitanje je da li će moći da pokriju troškove proizvodnje. Planove su im remetile nepovoljne vremenske nepogode, počev od samog starta i najvažnije paše, a to je bagrem.Dugogodišnji pčelar iz Gradiške Slavko Subotić kaže da lošiju godinu ne pamti.

„Većina pčelara nije vrcala kao ni ja. Poneka košnica je bila malo više napunjena pa smo nešto izdvojili za svoje potrebe. Bagrem je dao 5 kg po košnici, međutim zbog oksudice paše pčele su potrošile to. Amorfa je otkazala, lipa je izcvala te par dana kišni i ona prolazi“ rekao je Slavko Subotić, pčelar.

Do kraja godine postoji mogućnost da će biti medljike međutim sve je i dalje neizvjesno.”Jedino je sigurno  da će se pčele morati prihranjivati. Bilo je dosta rojenja I gubitaka matica” kaže Subotić.

Iako je loša godina ovakvo stanje neće uticati na cijenu meda koja se kreće oko 15 KM po kilogramu.

Osim meda pčelar Slavko Subotić od pčelinjih proizvoda ima i propolis. U svom pčelinjaku ima oko 100 košnica, te ovih dana uglavnom kontroliše legla.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!