Menu

Get Socialize

Pčelari obavezni da obave pregled pčelinjaka na američku kugu

27.03.2019 569 23 Nema komentara

Description

Od prvog proljećnog pregleda pčelinjeg legla, tokom cijelog aktivnog perioda, odnosno egzistiranja legla u košnicama, neophodno je da pčelari posebnu pažnju posvete pojavi američke kuge ili truleži. Ovo je jedna od najopasnijih zaraznih bolesti pčelinjeg legla, koja ga razara i dovodi do uginuća zajednica.

„Ona se manifestuje na taj način da pčelinje leglo ima tamniju boju od zdravog, poklopčići na ćelijama su ulegnuti i probušeni na nekim mjestima, jer pčele osjete da im je leglo uginulo te pokušavaju da ga otvore i očiste. Međutim, ne mogu da očiste jer se to sve pretvori u jednu ljepljivu masu. Ukoliko je leglo zaraženo, javlja se i neugodan miris“, objašnjava  pčelar Slavko Vidović.

Vidović, koji se više od 30 godina bavi pčelarenjem i posjeduje 40 društava, kaže da je laboratorijska analiza najsigurniji način da se utvrdi prisutnost bolesti i dodaje da se ona ne liječi: „Uklanja se radikalnim metodama – spaljivanjem, kojim rukovodi sanitarni inspektor. Svaki pčelar je obavezan da sprovede sanaciju svojih društava, a prije svega da prijavi.“

Klinički pregled pčelinjih zajednica na američku kugu ili trulež, dijagnostičko uzorkovanje i dostavu uzoraka u ovlaštenu dijagnostičku laboratoriju na ispitivanje sprovodi veterinarska organizacija na čijem se epizootiološkom području nalazi pčelinjak. Nakon ispitivanja, vlasnik pčela dobija uvjerenje o zdravstvenom stanju pčela, koje je dužan čuvati najmanje dvije godine. U slučaju ne izvršavanja ovih obaveza, predviđene su novčane kazne.

„Prema Zakonu o veterinarstvu Republike Srpske, svaki vlasnik životinja koji ne omogući kontrolu pčelinjaka na američku trulež pčelinjaka kazniće se novčanom kaznom. Za fizička lica kazna iznosi od 500 do 1500 KM, za privredno društvo od 3000 do 9000 KM, a odgovorno lice u privrednom društvu kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 KM, kao i preduzetnik od 1000 do 3000 KM“, naglasio je Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Spisak epizootiološki ovlaštenih veterinarskih organizacija na području opštine Gradiška, pčelari mogu pronaći na internet stranici Opštine Gradiška.

Društvo