Menu

Get Socialize

Pčelari očekuju dobru godinu

14.05.2018 729 14 Nema komentara

Description

Zbog povoljnih vremenskih uslova ova godina bi mogla biti dobra za pčelare. Nada se tome pčelar Slavko Vidović iz Gradiške. U svom pčelinjaku u Vrbaškoj trenutno ima 40 pčelinjih društava. Nekoliko društava je izgubio tokom poplava koje su u martu zahvatile ovo nebranjeno područje. Ipak, u narednom periodu nada se boljem.

„Ove godine je bagrem dobro medio, jer su vremenski uslovi bili povoljni i nije bilo mraza. Bagrem je završio i sad je na redu pčelinja paša amorfa. Ona dobro cvijeta u Vrbaškoj. Ipak, nikad se ne može sigurno prognozirati paša, ako bude kiše sve će propasti“, ističe Vidović.

Ukoliko sve prođe bez problema, poslije amorfe, dolaze paše lipe i kestena, koje važe za najsigurnije pčelinje paše, ističe Vidović.

Za par dana u svom pčelinjaku počeće sa vrcanjem bagremovog meda, i očekuje solidne prinose.

„Pčele su bile na bagremovoj paši, i uskoro krećem sa vrcanjem. Ako bih dozvolio unos amorfe prije vrcanja, nastao bi cvjetni med koji je manje cijenjen na tržištu“, kaže Vidović.

Sa dolaskom ljetnih mjeseci u narednom periodu pčelare očekuju drugi poslovi.

„Sad je bitno ojačati pčelinja društva i odvesti ih na dobru pašu, kako bi bili dobri prinosi. Važno je obezbijediti kvalitetne matice i dobar sadržaj saća u košnicama“, rekao je pčelar Slavko Vidović.

Prethodna godina bila je prilično loša za pčelare. Loše vremenske prilike uticale su na značajan pad prinosa meda. Ukoliko ovogodišnja sezona bude povoljna pomoći će pčelarima da nadoknade gubitke.

Društvo