Menu

Get Socialize

Penzije u RS od proljeća veće za još 2%

17.01.2018 939 27 Nema komentara

Description

Penzije u RS od proljeća bi trebalo da budu veće za 2%, potvrđuju u Fondu za Penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske. Ističu da je riječ o povećanju koje su ranije dogovorili Vlada RS i republičko Udruženje penzionera.

„Od 1. oktobra prošle godine došlo je do povećanja penzija za 3%. Tom prilikom dogovoreno je da povećanje bude realizovano u dva koraka, i to da od oktobra penzije budu veće za 3%, a ostalih 2% da ide u 2018. godini, po isteku prvog kvartala“, pojašnjava Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

Joksimović ističe da Fond PIO broji oko 260 000 korisnika, te da je za svako povećanje penzija potrebno izdvojiti veliku količinu dodatnih sredstava.

„Povećanje raduje naše korisnike i sve nas, jer je riječ o brojnoj populaciji, odnosno svaki šesti stanovnik RS je penzioner“, naglasio je Joksimović.

U Fondu se hvale da je prelaskom ove institucije na trezorski način poslovanja omogućena znatno redovnija i brža isplata penzija, i to za svih 12 mjeseci prošle godine.

Da su penzije redovne potvrđuju i u gradiškom Udruženju penzionera. Dali su komentar i na najavljeno povećanje od 2%.

„Ovakvo povećanje je vrlo malo i simbolično u odnosu na životni standard penzionera. Ipak, mi smo skromni, bitno nam je što je redovna penzija, čak smo ovaj mjesec dobili par dana ranije, nego inače“, kaže Ostoja Popović, predsjednik Udruženja penzionera opštine Gradiška.

Lica treće životne dobi zaslužuju bolji životni standard i veća primanja, naglašavaju penzioneri. Za to će se zalagati i u narednom periodu.

„Kada bi se svake godine penzije povećavale za 5 do 10 % došli bi do prosječnog nivoa penzije kakav je u zemljama regiona. Naše penzije su sada najniže u okruženju, pa su ovi procenti vrlo mali“, ističe Popović.

Prosječna penzija u RS sada iznosi 355 KM, a na području Gradiške 305 maraka. U ovoj opštini živi 8877 penzionera.

Društvo