Menu

Get Socialize

Petarde nisu igračke – održano edukativno predavanje za učenike

25.12.2018 495 18 Nema komentara

Description

Petarde nisu igračke – poručeno je na edukativnom predavanju koje su pripadnici Policijske uprave Gradiška održali učenicima Osnovne škole „Vasa Čubrilović“, povodom povećane upotrebe pirotehničkih sredstava u predstojećim božićnim i novogodišnjim praznicima.

„Ono što je najbitnije za učenike je da im se predoče posljedice koje može izazvati nestručna upotreba pirotehničkih sredstava. Prije svega, to su tjelesne povrede. U 70 odsto slučajeva radi se o povredama šake, ruku i prstiju, a nerijetko i povredama lica, uha, očiju“, objasnila je Vesna Divljanović, portparol PU Gradiška.

Pored ove, gradiški policijski službenici će, u saradnji sa inspekcijskim organima, provoditi i preventivnu aktivnost u cilju sprečavanja nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava.

„Zakon o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti propisuje da se pirotehnička sredstva za zabavu drugog razreda mogu prodavati u maloprodaji, licima starijim od 18 godina, i to od 15. novembra ove, do 31. januara naredne godine. U suprotnom slijede novčane kazne: za fizička lica u iznosu od 300 do 1500 KM, za odgovorna lica u preduzećima ili pravna lica od 100 do 500 KM, kao i za druga privredna društva i pravna lica od 1000 do 3000 KM“, naglasila je Divljanovićeva.

Iz Policijske uprave Gradiška pozivaju građane da na miran i dostojanstven način proslave predstojeće praznike, te da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Društvo