Menu

Get Socialize

Plivanje za Časni krst poslije mnogo godina održano Gradišci

19.01.2018 1528 53 Nema komentara

Description

Rajko Lajić, iz Gradiške, pobjednik je u plivanju za Časni krst, koje je na Bogojavljenje, po prvi put nakon 78 godina, održano u ovoj opštini. Iza sebe je ostavio 32 takmičara.

„Bilo je dobro, hladna voda, ali uspio sam. I sam sam iznenađen, valjda je to bila Božija volja“, kazao je Lajić.

Pobjednik je nagrađen zlatnim dukatom sa likom Presvete Bogorodice, kojeg mu je uručio načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

„Po prvi put poslije Drugog svjetskog rata je organizovano plivanje za Časni krst. Bilo je predivno, mnogo je građana ovdje. Hrabri momci odlučili su da pokažu svoju fizičku i psihičku spremnost, i svoju vjeru, te da, u skladu sa pravoslavnom tradicijom, na Bogojavljenje plivaju za krst Časni. Lokalna uprava će i u narednim godinama nastaviti da podržava ovaj događaj“, istakao je Adžić.

Glavni organizator događaja bila je Crkvena opština Gradiška. Arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepćević ističe da su preduzete sve neophodne mjere bezbjednosti, kako bi plivanje proteklo bez problema.

„Čestitam svim učesnicima, posebno pobjedniku, jer su se časno takmičili. Na ovaj način šaljemo lijepu poruku iz Gradiške, da je naš narod okupljen oko crkve i vjere. Raduje me veliki broj vjernika koji je došao ovdje“, rekao je Slijepčević.

Plivanju za Časni krst prethodilo je služenje Svete liturgije u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, i veliko osvećenje vodice. Kod hrama je formirana Bogojavljenska litija koja je ulicama Gradiške stigla na rijeku Savu.

Bogojavljensku litiju i plivanje za Časni krst ispratio je veliki broj građana, svih generacija.

Društvo