Menu

Get Socialize

Počela gradnja mosta na Savi

11.10.2019 1491 15 Nema komentara

Description

Gradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške kojim bi se trebao povezivati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva zvanično je počela.

Svečanom trenutku povodom početka radova prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske, BiH i Hrvatske, predstavnici Evropske unije i delegacije Evropske unije u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je naporima različitih struktura vlasti RS, BiH, Hrvatske I Evrospke komisije obezbjeđen novac, provedena procedura, te da smo nakon deset godina čekanja došli smo do ovog trenutka da polažemo kamen temeljac.

O važnosti ovog dana govorila je evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc. Istakla je da je most na Savi važan projekat koji će između ostalog donijeti nove poslove , turizam I omogućiti mladim ljudima da ostaju da žive u ovoj zemlji.

Predsjednik RS Željka Cvijanović rekla je da je ovo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata te da je ovo važna komunikacijska poveznica između RS odnosno BiH sa Hrvatskom I da je ovo tačka povezivanja sa Evropskom unijom.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 eura i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH. Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler kaže da nije mogao zamisliti bolji početak mandata od realizacije ovog infrastrukturnog projekta.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da građani Gradiške danas žive svoj san koji je trajao deset godina, te da ovaj most znači mnogo za ovu lokalnu zajednicu.

Most na Savi će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!