Menu

Get Socialize

Počela kampanja „Otvori srce, postani hranitelj“

19.02.2019 751 23 Nema komentara

Description

U skladu sa projektom “Razvoj hraniteljstva u Republici Srpskoj” ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u saradnji sa Unicefom počeo je regionalnu promotivnu kampanju za razvoj hraniteljstva za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja. Kamapanja u koju je uključeni i gradiški Centar za socijalni rad odvija se pod sloganom „Svako dijete treba porodicu, Otvori srce postani hranitelj”.

“Osnovni cilj ove kampanje jeste da se prikaže šta je hraniteljstvo, da se probudi svijest kod građana koliko je bitno hraniteljstvo za djecu koja su bez roditeljskog staranja, da bi odrastali u prodičnom okruženju što je bitno za njih. Samim tim bitno je da imamo što više hraniteljskih porodica” kaže Biljana Malešević, pravnik u Centru za socijalni rad Gradiška.

Na području opštine Gradiška trenutno je zbrinuto petnaestoro djece u hraniteljskim porodicama, te je najviše prisutno srodničko hraniteljstvo.Pored toga postoji standardno i specijalizovano hraniteljstvo kažu u gradiškom Centru za socijalni rad.

Ukoliko neko želi da postane hranitelj potrebno je naprije posjeti Centar za socijalni rad i obavi razgovor sa stručnim licima.

“Kod nas su tri osobe za to zadužene. Potrebno je da zainteresovani razgovaraju sa nama gdje ih upoznajemo o svim pravima, odgovornostima,preprekama, ali i ljepotama samog poziva u koji se upuštaju. Zatim pribavljaju neophodnu dokumentaciju” rekla je Stojanka Petrić, psiholog u Centru za socijalni rad Gradiška.

Kada se prođu sve te procedure počinje obuka koja traje deset radnih dana po tri sata.

Boravak dijece u hraniteljskim prodicama je mnogo značajniji nego u domovima za nezbrinutu djecu, jer su brojne prednosti. Prije svega djeca se emotivno povežu sa hraniteljima.

“Kada je riječ o finansiranju troškove zbrinjavanja djece u hraniteljskim porodicama snose centri za socijalni rad odnosno lokalne zajednice”, kaže pravnik Biljana Malešević.

Hraniteljstvo je human poziv i osoba koja želi da bude hranitelj treba da posjeduje ljubavi posvećenost požrtvovanje i da  pruži topao dom djetetu kojem je to uskraćeno.

 

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!