Menu

Get Socialize

Počela prva isplata materinskog dodatka po novom zakonu

06.03.2018 851 31 Nema komentara

Description

U Republici Srpskoj počela je isplata materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM. U gradiškom Centru za socijalni rad kažu da su pravo na dodatak, koji će ovih dana za januar i februar dobiti putem pošte na kućnu adresu, ostvarile 32 majke. “U januaru je 26 majki podnijelo zahtjev, od toga je isplata odobrena za 21 majku. U februaru je bilo 13 zahtjeva i od toga pravo je dobilo 11 majki” kaže Dijana Lajić, referent dječije zaštite Centra za socijalni rad Gradiška.

U gradiški Centar svakodnevno pristižu zahtjevi za materinski dodatka koji je po novom Zakonu o dječijoj zaštiti stupio na snagu prvog januara ove godine. “Pravo ostvaruje nezaposlena porodilja koja je šest mjeseci prije poroda bila nezaposlena i godinu dana prije poroda sa prebivalištem u RS. Dokumentacija koja je potrebna je kućna lista, kopija ličnih karata roditelja i rodnih listova za svu djecu u porodici” kaže Dijana Lajić.

Prije stupanja na snagu novog zakona materinski dodatak je mogla da ostvari nezaposlena porodilja za prvo, drugo i treće dijete uz zavisnosti od materijalnih uslova porodice. Tada se isplaćivao u iznosu od 70 KM.

Sa materinskim dodatkom počela je isplata dječijeg dodatka kojim je u Gradišci obuhvaćeno 630 porodica.

Društvo