Menu

Get Socialize

Počela sanacija stambenih objekata poplavljenih 2014. godine

16.07.2019 297 14 Nema komentara

Description

Sjećanja na poplave iz 2014. godine još su svježa. Posebno u onim domaćinstvima u kojima se do danas nije uspjelo mnogo šta popraviti. U objektu Živka Ećimovića iz Gradiške i danas prizori svjedoče o elementarnoj nepogodi koja je u mnogim krajevima Srpske i regionu, pored ogromne materijalne štete, odnijela i ljudske živote. „Visina vode u kući je bila oko pola metra, u dvorištu metar“, prisjeća se Živko. Uništeni su podovi, zidovi…

U pomoć njemu i drugim domaćinstvima pritekle su i međunarodne institucije. Evropska Unija je krajem 2017. godine, putem UNDP-a, u BiH započela Program oporavka od poplava, ukupne vrijednosti oko 15 miliona evra. Četrnaest korisnika indvidualnih stambenih objekata potpisali su danas ugovore sa gradonačelnikom Gradiške o sanaciji stambenih jedinica, koja je u toku.

„Vrijednost Programa oporavka od poplava u Gradišci iznosi oko 160 000 KM i u cjelosti ga finansira Evropska Unija. Zadatak Gradske uprave je bio da provede neophodne procedure i da nadziremo radove na obnovi“, ističe gradonačelnik Zoran Adžić.

Materijalna šteta izazvana poplavama prije pet godina vidljiva je i u objektu Gorana Jankovića u Novom Selu. Međutim, njemu je uništeno i sve ono što je te godine posijao. “Voda mi je uništila 70 duluma kukuruza, gotovo sve što sam posijao. O kući da i ne govorim“, prisjeća se Janković. On je zajedno sa još četiri korisnika, pored Programa sanacije objekata, ušao i u Program  ekonomskog osnaživanja. Drugim riječima, dobio je pomoć u vidu plastenika kako bi nastavio sa proizvodnjom na selu. Ukupna vrijednost programa ekonomke podrške ugroženim domaćinstvima iznosi oko 40 000 KM.

Dodajmo ovome i da je Grad Gradiška iskazao spremnost da učestvuje u sufinansiranju radova na dva objekta čija vrijednost sanacije prevazilazi planirani budžet UNDP-a.

Uncategorized