Menu

Get Socialize

Počela sezona svinjokolja

25.11.2020 1423 35 Nema komentara

Description

Tradicionalno, novembar je mjesec koji je rezervisan za svinjokolj. A tradicinalni su postali i apeli veterinara upućeni građanima da izvrše analizu mesa. Trihineloza nije nešto što se treba uzeti olako, jer se radi o ozbiljnom oboljenju. 

„Trihineloza je veoma opasno parazitarno oboljenje kome nema lijeka, teška je klinička slika. Svijest ljudi je dobro razvijena i donose moso na pregled, jedino što većina donese neadekvatan uzoraka a adekvatan je korijen dijafragme“ kaže Mirko Samardžija, veterinar.

Iako uzgajivači često misle da su njihove svinje zdrave jer su izolovane od rdugih životinja kontrole mesa su neophodne, jer životinje se lako zaraze jedući ostatke drugih uginulih životinja. U veterinarskim ustanovama očekuju više posla narednih dana, te ističu da u skorije vrijeme na području Gradiške nije zabilježen nijedan slučaj trihinele kod domaćih svinja.

Cijene analize ista je kao i ranijih godina, pa za domaće svinje analiza jednog uzorka košta 8KM.

Čak ni termička obrada mesa ne garantuje da je meso bezbjedno za konzumaciju, pa je najsigurnije uzorak odnijeti u najbližu veterinarsku stanicu.

Uncategorized