Menu

Get Socialize

Počele aktivnosti na suzbijanju ambrozije

22.07.2020 1143 31 Nema komentara

Description

Period ljetnih mjeseci mnogi, koji imaju problema sa alergijama, teško podnose. Polen ambrozije smatra se najjačim prirodnim alergenom našega podneblja, a ova jednogodišnja, korovna, samonikla biljka svrstava se u jednu od najistaknutijih invazivnih biljnih vrsta u Evropi.

Kod alergičnih osoba izaziva svrab i suzenje očiju, curenje iz nosa, otežano disanje, probleme sa spavanjem i brojne druge.  Mjesec avgust je period kulminacije cvatnje, no ona može potrajati i tokom septembra. Osobe koje pate od alergije na ambroziju olakšanje osjete tek sa prvim mrazevima, u oktobru.

Suzbijanje ambrozije započelo je i na području Gradiške, a ove aktivnosti se obavljaju agrotehničkim, mehaničkim i hemijskim mjerama, podsjeća Verica Žmirić, poljoprivredni inspektor u Gradskoj upravi Gradiška. Osim što se posljednjih godina sve više ljudi suočava sa zdravstvenim problemima koje izaziva polen ove biljke, ona, kao korov, čini veliku štetu i poljoprivredi. „Na zemljištu gdje je već zasijana kultura, ambrozija brže usvaja vodu i hranjive materije od drugih biljaka, čime guši usjeve i ne da im da se razvijaju“, pojašnjava Žmirićeva i dodaje da ambrozija buja i na hrpama zemlje, prilikom građevinskih radova, u kojoj ima idealne uslove za razvoj. Uklanjanje ambrozije je obavezno, kako na javnim, tako i na privatnim površinama, a nepoštivanje odredbi podliježe novčanim kaznama. One se za pravna lica kreću od 1 000 do 2 000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1 000 KM, kao i za preduzetnike, te za fizička lica od 200 do 500 KM.

Nadzor nad ovim aktivnostima provode gradska Poljoprivredna inspekcija i Komunalna policija.

Uncategorized