Menu

Get Socialize

Počeli radovi na izgradnji prečistača u Agroindustrijskoj zoni

30.05.2018 1881 125 Nema komentara

Description

U Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli ozvaničen je početak radova na izgradnji postrojenja za prečićavanje otpadnih voda.  Izgradnja prečistača je zajednička aktivnost  USAID-a i Opštine Gradiška, koja je od ključne važnosti za rad i funkcionisanje Agroindustrijske zone.

„Omogućićemo urednu kanalizaciju u Privrednoj zoni, a prečišćena voda ulijevaće se u rijeku Osorinu. Ovo je veliki dan za Agroindustrijsku zonu i opštinu Gradiška i poticaj za širenje privredne aktivnosti u ovom regionu“, istakao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grade se u okviru USAID-ovog projekta RAST, koji implementira CRS. Riječ je o investiciji od 560 000 KM.  Ovakvi projekti su dokaz da se zajedničkom saradnjom lokalnih firmi, predstavnika vlasti i donatora mnogo toga može postići u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, ističe direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy.

„Gradiška se nalazi na vratima Evropske unije i postoje mnoge prilike za domaće i strane investitore. USAID-u je drago što radi sa Opštinom Gradiška kako bi ova zona postala funkcionalna“, rekao je Peter Duffy, direktor misije USAID-a u BiH.

Rok za završetak radova na izgradnji postrojenja za prečićavanje otpadnih voda je kraj avgusta. Plan je da se u narednom periodu gradi konačni prečistač na koji će biti priključena domaćinstva u Novoj Topoli, što će obezbijediti zdraviji okoliš u ovoj mjesnoj zajednici, poručili su predstavnici USAID-a i Opštine Gradiška.

U Lokalnoj upravi kažu da su putem UNDP-a obezbijedili donaciju od 800 000 KM, a sredstva će biti usmjerena na riješavanje problema odvodnje oborinskih i površinskih voda u Agroindustrijskoj zoni.

„Mi završavamo tender za dogradnju vodovoda i kanalizacije i putne infrastrukture u Privrednoj zoni. Želimo da unaprijedimo ovo područje i privučemo investitore. Očekujemo da će uskoro ovdje biti izgrađen tržni centar gdje će biti zaposleno 80 radnika, a italijanska kompanija Kalcedonija radi objekat u kojem će biti zaposleno 500 radnika“, naveo je Adžić.

Problem sa otpadnim vodama godinama je zastupljen i u gradskom području. Načelnik Adžić naglašava da Opština radi na tome da uz podršku zemalja članica EU obezbijedi sredstva za proširenje primarne kanalizacione mreže u Gradišci. Očekuje da će krajem godine biti dogovorena i izgradnja glavnog gradskog kanalizacionog prečistača, koji će se nalaziti u reonu Mačkovca i Bok Jankovca, a zadovoljiće potrebe kompletnog prostora opštine Gradiška.

Novosti