Menu

Get Socialize

Počeo 2. Simpozijum „Kozara kroz riječ, zvuk i sliku“

11.05.2018 1401 38 Nema komentara

Description

U Zavičajnom muzeju Gradiška počeo je 2. Simpozijum „Kozara, kroz riječ, zvuk i sliku“ koji je i ove godine organizovalo Udruženje za razvoj kulture „Skomrah“. Na Simpozijumu je predstavljan Zbornik „Kozara kroz riječ, zvuk i sliku“ te je održana i panel prezentacija.U Zborniku, čiji je urednik Radost Galonja Krtinić, predstavljni su radovi raznih autora učesnika prošlogodišnjeg Simpozijuma.

U Zborniku se nalazi rad Biljane Kojić koja je i ovogodišnji učesnik Simpozijuma.Na panel prezentaciji govorila je na temu „Mučenici Kozare u ogledalu istorije, književnosti i pravoslavlja“.

„Ovakvi događaji veoma su značajni za Gradišku jer na taj način baštinimo „Mali Beograd“ i sjećanje na građanske porodice koje su tad mnogo učinile za cijelu državu“ kaže Bojan Vujčić jedan od učesnika panel prezentacije Drugog Simpozijuma. On je prisutnima govorio o Gradišci kao „Malom Beogradu“.

Osim Biljane Kojić i Bojana Vujčića učesnici ovogodišnjeg Simpozijuma predavači su iz Beograda i Makedonije. Svi njihovi radovi će kaže organizator ovog dvodnevnog događaja Željko Galonja biti sadržani u sljedećem Zborniku pod nazivom „Kozara, kroz riječ, zvuk i sliku“.

„Mi pokušavamo pionirski da krenemo sa Zbornikom i naučnim radovima koji prate umjetničku muziku, tokove i tradiciju Kozare. Ovo je Zbornik po naučnim standardima, strogo su birani autori i teme kako bi bili zadovoljeni kriterijumi“ rekao je Željko Galonja, organizator Simpozijuma.

„U toku su pregovori i sa drugim gradovima u okruženju da se ovakav Simpozijum organizuje u Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Novom Gradu, jer Kozara nije samo Gradiška već je dio svih opština koje je okružuju“ kažu organizatori.

Kultura
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!