Menu

Get Socialize

Počeo sedmonedjeljni Vaskršnji post

19.02.2018 431 33 Nema komentara

Description

Za pravoslavne vjernike danas počinje Vaskršnji post koji je ujedno najstroži i najduži u godini, jer traje sedam nedjelja, odnosno do Vaskrsa koji se ove godine slavi 8. aprila. Ovaj post je od četiri velika posta jedan od najznačajnijih. „Četrdeset dana Hirstos je postio u pustinji, a na kraju imamo i Stradalnu sedmicu gdje prethodni stradanje i vaskrsenje Hristovo koje i jeste potvrda u vjeri nas pravoslavnih hrišćana“ kaže Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Vaskršnji post ili Veliki post smatra se najstrožim u hrišćanstvu. Uvijek počinje ponedjeljkom.Prvi ponedeljak zove se i Čisti ponedjeljak, a cijela prva nedjelja je Čista nedjelja, u kojoj bi se sva jela trebala kuvati na vodi.

Vjernici se nakon posta ispovijedaju kako bi u miru dočekali najveći hrišćanski praznik i pristupili svetom pričešću.Prvo pričešće u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci biće u čisti petak u 9:30 časova kada počinje sveta liturgija. Zatim dan poslije na Teodorovu subotu i u nedjelju. Do kraja Vaskršnjeg posta vjernici će svetoj tajni pričešća moći pristupiti srijedom, petkom i nedjeljom.

Uncategorized