Menu

Get Socialize

Počinje Božićni post

27.11.2017 570 33 Nema komentara

Description

Veliki Božićni post za pravoslavne vjernike počinje u utorak, 28. novembra. Post traje šest nedjelja i predstavlja pripremu za najradosniji hrišćanski praznik – rođenje Gospoda Isusa Hrista – Božić, kojeg pravoslavni vjernici proslavljaju 7. januara.

„Kroz post se vjernici duhovno nadograđuju i pripremaju za pričešće i velike praznike koji su pred nama“, kaže Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Tokom posta vjernici se trebaju uzdržavati od mrsne hrane, ali i loših misli i dijela, ističe arhijerejski namjesnik gradiški.

„Post se sastoji od tjelesne i duhovne dimenzije. Moramo da kontrolišemo sebe, svoje riječi. Čovjek u svom srcu treba da ima puno ljubavi, jer nas to približava Bogu, od koga smo postali. U vrijeme posta treba da praštamo jedni drugima“, naglasio je Slijepčević.

Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, prema Starom zavjetu, dao zapovijest Jevrejima da poste, jer će i njegovi učenici postiti.

Tokom Božićnog posta upotreba ulja dozvoljena je svim danima, osim srijedom i petkom, kada se jede hrana spremljena na vodi. Ulje i ribu ne treba konzumirati ni u posljednjoj sedmici pred Božić, koja podrazumijeva stroži post, isključivo na vodi.

“Svim vjernicima želim srećan i blagosloven post. Da se kroz njega osnažimo, kako bi mogli shvatiti smisao našeg života na zemlji. I da u zdravlju i veselju dočekamo Božić”, poručio je arhijerejski namjesnik gradiški.

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci Sveta liturgija služi se svake nedjelje i praznicima, sa početkom od 9:30 h. Tada vjernici mogu pristupiti Svetoj tajni pričešća.

Društvo