Menu

Get Socialize

Pojačane kontrole izdavanja lijekova: većina samo uz recept

05.01.2018 442 21 Nema komentara

Description

Zbog informacije da se od nove godine nijedan lijek neće smjeti izdati bez recepta, u apotekama je proteklih sedmica povećana potražnja lijekova, posebno analgetika. Potvrđuju to i farmaceuti u nekoliko gradiških apoteka.

U Inspektoratu RS pojašnjavaju da je sve  pogrešno protumačeno. Krajem oktobra su, ističu, ljekare i farmaceute podsjetili na zakonom predviđene načine propisivanja i izdavanja lijekova. Ljekarima je naglašeno da lijekove propisuju samo na adekvatnim receptima koji sadrže potrebne podatke o pacijentu, lijeku, ustanovi, i drugom. Apoteke su, ističu inspektori, upozorili da pacijentima više ne smiju gledati kroz prste. Odnosno, lijekovi koji su predviđeni da se izdaju na recept se samo tako i smiju izdati. Inspekcijski nadzor će, poručuju, biti pojačan u ovoj godini.

„Pacijenti su određeni broj lijekova uvijek mogli da kupe bez recepta, pogotovo lijekove protiv bolova i visoke temperature. To će moći i ubuduće, jer je propisima tako definisano. Mi samo želimo da pooštrimo kriterijume za one lijekove u čijem uputstvu piše da se ne smiju izdati bez recepta. Režim izdavanja lijekova na recept je uveden upravo zbog zaštite pacijenata, jer postoji mogućnost da neko kombinuje razne lijekove, koje kupi bez recepta, što može ozbiljno ugroziti njegovo zdravlje“, istakao je Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor.

Nakon prvobitne uzbune, većina pacijenata sada zna da će mnoge analgetike i dalje moći kupovati bez recepta, pričaju u apotekama na području Gradiške. Apeluju na pacijente da imaju razumijevanja, i ubuduće obezbijede ljekarski recept za lijekove na čijoj je kutiji naznačeno da se ne smiju drugačije izdati.

Gradiščani, koje smo anketirali, kažu da do sada nisu imali problema prilikom kupovine lijekova. Nadaju se da će tako biti i ubuduće. Odlazak kod ljekara za svaki lijek bio bi, ističu, veliki problem.

„Najgore je zbog lijekova za bolove, nikad čovjek ne zna kad će ga iznenada nešto zaboliti“, „Ima nas koji živimo daleko od porodičnog ljekara pa nam nije jednostavno otići po recept“, pričaju građani Gradiške.

U Republičkom inspektoratu su svijesni činjenice da su farmaceti u određenim situacijama ipak prinuđeni da lijek izdaju na svoju ruku, kada pacijent nije u mogućnosti da obezbijedi recept. Stoga će, poručuju, u narednim danima organizovati sastanak sa ljekarima, farmacuetima i predstavnicima resornog ministarstva na kojem će raspravljati o ovom pitanju. Cilj je, naglašavaju inspektori, adekvatno modifikovati postojeće pravilnike propisivanja i izdavanja lijekova, i to tako da budu zaštićeni pacijenti, lijekari, i farmaceuti.

Društvo