Menu

Get Socialize

Gradiška će uskoro dobiti Trg Čubrilovića

13.03.2019 747 14 Nema komentara

Description

Krajem 2017. godine, Bojan Vujčić, kustos i istoričar u Zavičajnom  muzeju Gradiška, pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika Veljku Čubriloviću, nadomak porodične kuće Čubrilovića.

“Tačnije na ovom mjestu je Jovo Čubrilović podigao kuću, prije 1890. godine. On je bio ugledni gradiški trgovac. Imao je desetoro djece, od kojih je troje odmah umrlo po rođenju. Svi su bili veoma školovani, istaknuti borci za slobodu. Pokrenuo sam inicijativu sa ciljem da u 2018, povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata se podigne statua. Međutim, nešto se iskomplikovalo. Sada su stvoreni uslovi da se u toku 2019-2020. uradi jedan trg ispred Crvene zgrade, gdje postoji jedno idealno mjesto za uređenje trga koji bi nosio naziv Trg Čubrilovića”, rekao je Vujčić.

Takođe, navodi da bi spomen-područje bilo od velikog značaja kada je u pitanju turistička ponuda Gradiške, mjesto gdje bi mladi mogli da se okupljaju. Ono što je još značajnije, ističe on, jeste čuvanje sjećanja na lik i djelo Veljka Čubrilovića: “Kao stradalnika, kao borca za nacionalnu slobodu, kao najvećeg patriote u Gradišci, kao čovjeka koji je sve uložio u podizanje svoje porodice. Rano je završio sa školovanjem, a mogao je doseći neslućene visine. Međutim, zbog školovanja braće Vase i Branka, te sestre Lepe koji su kod njega došli u Tuzlu da se školuju, on je napustio svoje visoko školovanje.”

3. februara ove godine navršile su se 104 godine od smrti Veljka Čubrilovića. Pogubljen je 1915. u Sarajevu, nakon što je zajedno sa Danilom Ilićem i Miškom Jovanovićem osuđen na smrt zbog učešća u organizaciji atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Društvo