Menu

Get Socialize

Poljoprivrednici siju ozime kulture

16.10.2018 276 7 Nema komentara

Description

Jesenja sjetva je u punom jeku. Poljoprivrednici koriste lijepo vrijeme, te se ovih dana poljoprivredna mehanizacija može vidjeti na mnogim parcelama.

Miloš Arežina iz Petrovog Sela uveliko je prionuo na posao. Ove jeseni sije pšenicu i ječam.

„Sijem sedam dunuma ječma i šest dunuma pšenice. Vrijeme je za sada dobro. Juče sam počeo orati, sad ću tanjirati, pa onda posijati žitarice“, kaže Arežina.

Pšenica i ječam su, inače, najbrojnije kulture na području opštine Gradiška. Poljoprivrednici u nešto manjim količinama siju uljanu repicu, tritikale i ozimu zob.

“U planu je da se u toku jesenje sjetve zasije oko 3500 hektara pšenice, 1500 hektara ječma, 1000 hektara ozime zobi, i isto toliko tritikala. Uljana repica biće zasijana na 300 hektara, a ostali usjevi na oko 450 hektara. Ukupno je toliko zasijano i u toku prošlogodišnje sjetve”, naveo je Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Stojnić ističe da poljoprivrednici kao i u prethodnom periodu imaju podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u zasnivanju sjetve.

“Imaju podršku kroz regresirano dizel gorivo, koje je obezbijeđeno u toku proljećne sjetve. Pored toga, Ministarstvo podržava organizovanu proizvodnju putem Pravilnika o načinu ostvarivanja podsticaja”, naglasio je Stojnić.

Jesenja sjetva trajaće do kraja oktobra. U narodu postoji vjerovanje da će  najbolji rod imati pšenica koja je posijana oko pravoslavnog praznika Miholjdana.

Inače, ova godina je bila povoljna za ratare. Većina žitarica zasijanih u proljeće imalo je dobre prinose zbog povoljnih vremenskih uslova.

Društvo