Menu

Get Socialize

Poplave napravile štetu od 51 000 KM na kućama i 108 000 KM na usjevima

16.05.2018 534 12 Nema komentara

Description

Nakon što su djelimično sanirali štetu od martovskih poplava, članovi porodice Golić iz Gašnice početkom maja vratili su se kući. Rijeka Sava prije dva mjeseca poplavila je domaćinstvo i ušla u kuću ove porodice.  Voda se nekoliko dana zadržala u kući, a zidovi su još uvijek mokri, priča Radojka Golić.

„Nije dobro, ali šta možemo. Uselili smo se prije Đurđevdana da proslavimo u kući. Ima dosta vlage, šteta je velika. Frižider smio bacili. Nadamo se naknadi štete, dobro bi nam došla. Bojimo se svake kiše“, kaže Golićeva.

Slična situacija je i kod Bogde Lajića, iz Vrbaške, čiju je kuću Sava, takođe, poplavila. Do skoro je sa suprugom boravio kod komšija.

„Kuća je puna vlage, uslovi su loši, ali morali smo useliti. Potopljena nam je bila i bašta i okolno zemljište. Ne može se nadoknaditi sve ono što smo preživjeli“, ističe Lajić.

U proteklom periodu stanovnici poplavljenih područja imali su priliku da prijave štetu na građevinskim objektima i poljoprivrednim zemljištima. Nadležna opštinska komisija nakon toga je izašla na teren. Najveće štete evidentirane su u nebranjenim područjima Gašnice, Bistrice, Vrbaške i Orahove, a nešto manje štete bilo je u Orubici i Žeravici. Kada su u pitanju klizišta, šteta je nastala u Turjaku, Grbavcima, Kozara Selu i Gornjoj Jurkovici, podaci su to Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

„Šteta na poljoprivrednim usjevima je 108 000 KM. Na stambenim objektima šteta je 51 000 maraka, na pomoćnim objektima je 3500 KM, a na opremi 105 000 KM. Klizišta su napravila totalnu štetu na dva građevinska objekta i djelimičnu štetu na jednom objektu“, naveo je Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Komisija će ovih dana kompletirati zapisnike, te ih dostaviti Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, navodi Stojnić.

„Kada se sakupe izvještaji o šteti sa cjelokupnog područja RS, Vlada će zauzeti stav po pitanju naknade štete građanima i poljoprivrednicima koji su poplavljeni u martu“, naglasio je Stojnić.

Svi građani i poljoprivredni proizvođači biće obavješteni o eventualnim naknadama štete, poručili su iz Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Društvo