Menu

Get Socialize

Postavljena statua Veljka Čubrilovića

08.09.2020 792 27 Nema komentara

Description

Na trgu u Gradišci, posvećenom znamenitoj porodici Čubrilović i srpskom narodnom učitelju i učesniku Sarajevskog atentata Veljku Čubriloviću, postavljena je dugo očekivana statua. Sve je trebalo da bude završeno mnogo ranije, ali epidemiološka situacija pomjerila je planirane rokove. Sada kada je centralni trg u Gradišci cjelovit, u Zavičajnom muzeju, čiju je inicijativu podržala Gradska uprava, su ipak zadovoljni.

Osim Trga posvećenog srpskoj porodici Čubrilović, u završnoj fazi je i snimanje dokumentarno-igranog filma „Učitelj u lancima“. Svečano otvaranje Trga, predstavljanje filma, ali i knjige profesora Đorđa Mikića planirano je tokom ovog  mjeseca, povodom obilježavanja krsne slave grada Male Gospojine.

Veljko Čubrilović je rođen 1886. godine u Gradišci, u porodičnoj kući, koja se nalazila u neposrednoj blizini današnjeg Trga. Bio je učitelj i učesnik u organizovanju Sarajevskog atentana na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda. Zbog toga ga je Sud u Sarajevu osudio na smrtnu kaznu vješanjem, koja je izvršena u februaru 1915. godine.

Kultura
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!