Menu

Get Socialize

Postoji li recept za uspješan brak?

13.02.2019 671 7 Nema komentara

Description

Nedjelja braka je dio međunarodne inicijative koja se svake godine obilježava u više od 26 zemalja svijeta, u periodu od 7. do 14. februara.

Tim povodom, posjetili smo Savku i Stevu Vujić koji ove godine broje 58 godišnjicu braka. Oni možda nemaju savršen recept za uspješan brak, ali ipak su sa nama podijelili ono zrno mudrosti koje su naučili u zajedničkom životu.

“Našli smo zajedničku riječ, nikad se nismo posvađali, nismo se vrijeđali. Ako smo se malo i posvađali, brzo smo se pomirili. Ako se može tako reći u sadašnje vrijeme, brak nam je sretno protekao. Poručila bih mladima da se poštuju, to je na prvom mjestu. Treba da se razumiju. Može se pogriješiti, ali ako misle da žive zajedno treba se ispravljati na fin način. Jako je loše da se dijele”, savjetuje Savka Vujić iz Gornjih Podgradaca.

Osamdesetšestogodišnji Stevo je rekao da bi mladi ljudi trebalo da budu pametni, da se dogovore o svemu prije nego stupe u brak, potvrđujući suprugine riječi – poštovanje je najbitnije. Potom se i prisjetio svojih mladalačkih dana i prvih susreta sa Savkom: “Imali smo igranke u starom Domu u Podgradcima, gdje je bilo i kino. Tamo smo se skupljali. U kino smo išli oko šest-sedam sati, ranije u zimskom periodu, pa smo već u deset sati išli kući. Uglavnom je bio ples, a svirali su svirači iz Topole. Tako smo se upoznali. Plesali smo. Svake nedjelje smo dolazili u Dom i sastajali se. Znale su biti i fudbalske utakmice, gdje smo se takođe nalazili.”

Savka i Stevo pričaju da su se vjenčali 25. marta 1962. godine. Kažu da je vjenčanje bilo skromno, ali da to i nije toliko važno koliko ono što je uslijedilo nakon toga a to je sretan i skladan brak.

Društvo