Menu

Get Socialize

Potpisan sporazum o bratimljenje Gradiške i Montesilvana

27.04.2018 580 15 Nema komentara

Description

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i gradonačelnik Montesilvana Frančesko Maranjo potpisali su sporazum o bratimljenju Gradiške i ovog italijanskog grada.

Načelnik Adžić rekao je da ovaj sporazum predstavlja iskorak za opštinu Gradiška “Otvaraju se perspektive za uspostavljanje saradnje sa Montesilvanom, Republike Srpske sa Italijom, ali i sa Evropskom unijom, jer je šansa našeg razvoja i napretka upravo Evropska unija”smatra Adžić. „Saradnja i pravljenje mosta sa gradom iz Evropske unije je od velikog značaja za Gradišku. Kroz sporazum ćemo moći da primjenjujemo niz drugih oblika saradnje, privredne, društvene,a prije svega razmjene mladih ljudi, kada je riječ o školovanju, obrazovanju“ dodao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Gradonačelnik Montesilvana Frančesko Maranjo kaže da postoje svi preduslovi za uspostavljanje jedne dobre saradnje između Montesilvana i Gradiške, te se nadaju trgovačkoj, kulturnoj i svakoj drugoj saradnji. “Iako još niste u Evropskoj uniji, ali ovo bratimljenje može biti podsticaj da treba da se proširi Evropska unija” rekao je Frančesko Maranjo, gradonačelnik Montesilvana.

Ključnu ulogu u uspostavljanju saradnje i potpisivanju sporazuma o bratimljenu opštine Gradiška i grada Montesilvano imala je Stevka Šmitran. „Smtram da danas počinje jedna nova era i nastojaćemo da ovaj sporazum ne ostane samo na papiru, već da ga gradimo i realizujemo“ kaže Stevka Šmitran.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je Zlatan Klokić ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske. “Tokom sastanka dogovorili smo i jednu uzvratnu posjetu gdje ćemo razgovarati detaljnije o privrednoj saradnji” rekao je Zlatan Klokić.

Nakon potpisivanja sporazuma o bratimljenju predstavnici opštine Gradiška i grada Montesilvano obišli su gradsku Vijećnicu i Zavičajni muzej u Gradišci.

Društvo