Menu

Get Socialize

Povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama

23.01.2019 373 22 Nema komentara

Description

Epidemija gripe nije proglašena, ali su ambulante širom Republike Srpske pune pacijenata koji se javljaju sa respiratornim infekcijama, prehladama i sa simptomima sličnim gripi.

U Dječijem dispanzeru Doma zdralja Gradiška kažu da uz osnovne respiratorne simptome kao što su curenje nosa i kašalj djeca imaju i značajno povišenu tjelesnu temperaturu. Pored toga tu je opšta slabost i gubitak apetita.

„Moram reći da kroz našu ambulantu posljednjih desetak dana i preko osamdesetoro djece. Na sreću nemamo još uvijek komplikacija kao što su upale pluća. Najveći broj djece inficiran je virusom“ rekla je dr Anka Grabović Stojnić, pedijatar i načelnik KSS Doma zdravlja Gradiška.

Načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Gradiška dr Gordana Bojanić kaže da i oni imaju povećan broj pacijenata ali da je to uobičajeno za ovo doba godine. Povišena temepratura, grlobolja, kašalja su najčešći simptomi zbog koji se svakodnevno u jednom timu javi davdesetak pacijenata. Oni često ne mogu razlikovati sipmtome obične prehlade i gripe.

“Prehlada počinje nekom grloboljom i blažom temperaturom, kašljem,a gripa počinje naglo sa visokom temperaturom, kašljem, grloboljom, opštom slabošću, bolovima u mišićima. I jedna i druga situacija mogu da se iskomplikuju i najčešće su upale pluća, sinusa, uha. Pacijentima svajetujemo da se jave kada su visoke temperature” kaže dr Gordana Bojanić, načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Gradiška.

Osim mirovanja ljekari posebno djeci savjetuju da konzumiraju neutralne napitke kao što su kompoti, čajevi, voda kao i kvalitetna dobro termički obrađena hrana.

Ljekari kažu da možemo očekivati povećanje broja oboljelih od respiratornih infekcija, prehlade i gripe.S toga je najbolja preventiva ako mogućnosti dozvoljavaju, izbjegavati veće skupove, povećan unos vitamina, tečnosti i laganija ishrana.

Društvo