Menu

Get Socialize

Povećan broj pacijenata u Dječijem dispanzeru

08.02.2020 364 12 Nema komentara

Description

Zimski period karakterističan je za učestalije javljanje infekcija respiratornog trakta, posebno kod djece. U Dječijem dispanzeru Doma zdravlja Gradiška u posljednjih mjesec dana značajno je povećan broj pacijenata. Većinom su u pitanju djeca predškolskog uzrasta.Tegobe sa kojima se najčešće javljaju su upale najčešće gornjih disajnih puteva.

„To je nos, ždrijelo, grlobolje, šmrcanje, curenje i začepljenost nosa, imamo i upalu uha.Na svu sreću imamo manji broj upala pluća. To poslije ovako brojno bolesne djece i očekujemo kao potencijalne komplikacije“ kaže prim. dr Anka Grabović Stojnić, pedijatar i načelnik Konsultativno specijalističke službe Doma zdravlja Gradiška.

Uz respiratorne infekcije djeca se javljaju i zbog bolesti probavnog trakta. Uzročnici pomenutih bolesti su u velikom broju virusi, koji se prenose kontaktom  sa oboljelog na zdravog čovjeka, stoga u tom pravcu ide prevencija, pa i liječenje.

„Ima dosta djece i kliničke slike budu i poteške, jer to stanje iscprljuje. Zadnjih godina djeca se smještaju u vrtiće ili igraonice, a to je u ovo doba godine izvor, jer se infekcije prenose kapljičnim putem. Imamo sigurno veći broj bolesnih nego u nekim razvijenim zemljama“ rekla je prim. dr Anka Grabović Stojnić.

Roditelji sigurno vode računa o zdravoj ishrani svoje djece te bi uz to prevencija bila redovna vakcinacija ali i da izbjegavaju boravak u zatvorenim prostorima.

Ukoliko je tjelesna temperatura visoka i traje par dana, a uz to se uočava i iscrpljenost kod djeteta, neophodno je ljekarsku pomoć potražiti kod pedijatra.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!