Menu

Get Socialize

Pravovremenim pregledom sačuvajte vid!

11.03.2021 1471 49 Nema komentara

Description

Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje borbe protiv glaukoma, od 7. do 13. marta, Gradska organizacija slijepih Gradiška organizovala je edukativno predavanje o glaukomu.

„Glaukom je hronična  progresivna  i neizlječiva bolest, koja se još naziva i „Tihi kradljivac vida“ jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila“, poručeno je na predavanju koje su vodili oftalmolog dr Ljiljana Najman Šiljak i dr Aleksandar Šiljak. „Potrebno je redovno obavljati preglede,na vrijeme da se počne sa liječenjem, kako ne bi došlo do gubitka vida“,napominje dr Ljiljana Najman Šiljak.

Porast očnog pritiska kod najčešćeg tipa ove bolesti je postepen, tako da osoba ne osjeća ni bolove ni druge tegobe.Većinom se javlja kod osoba starijih od 60 godina, dijabetičara, osoba sa visokom kratkovidnosšću, povišenim očnim pritiskom, kardiovaskularnih bolesnika i onih sa problemima štitne žlijezde.

Detaljni pregled i rana dijagnoza,posebno za rizične grupe, ključni su u borbi sa glaukomom.“Već od 35. godine je neophodan pregled za rizične grupe,a za ostale između 35. i 40. godine“, dodaje oftalmolog dr Najman Šiljak.

U većini slučajeva, glaukom se može držati pod kontrolom lijekovima,primjenom lasera i operacijom.“Cilj liječenja je snižavati očni pritisak kako bi se na taj način zaustavilo ili bar usporilo oštećenje vidnog živca“, pojasnila je dr Šiljak.

U Gradskoj organizaciji slijepih ističu veoma značajnim ovakva predavanja koja populaciju edukuju o očuvanju zdravlja.“Posebno vida“,naglašava Željko Štrbac,predsjednik Gradske organizacije slijepih Gradiška.

Edukacija o glaukomu je dio projekta koji Gradska organizacija slijepih organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.U okviru istog projekta, 11.marta se održava promocija Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i video spota pod nazivom „Jedan dan slijepe osobe“.

Društvo