Menu

Get Socialize

Predstava „Mirka“ – bezbjednost djece u saobraćaju

31.10.2018 345 9 Nema komentara

Description

Predstava „Mirka“ izvedena je u Kulturnom centru Gradiška pred mnogobrojnom publikom, koju su činili najmlađi učenici gradiških osnovnih škola: „Kozarska djeca“, „Vasa Čubrilović“ i „Danilo Borković“.

Predstava je obrazovnog karaktera i njome se na zabavan način djeci želi ukazati kako uz primjenu pravila mogu bezbjedno učestvovati u saobraćaju.

„Ovo je sve u sklopu preventivne kampanje, koju u svom godišnjem planu organizuje Agencija za bjezbjednost saobraćaja Republike Srpske, pa je tako, između ostalih gradova gdje se izvodi ova predstava, odabrana i Gradiška. Ovo je već drugi put da se izvodi ovdje i drago nam je zbog toga“, rekao je Aleksandar Bakić,  samostalni stručni saradnik za saobraćaj i puteve Opštine Gradiška.

„Pješaci su najugroženiji učesnici saobraćaja, a naročito djeca u tom uzrastu – prvog, drugog i trećeg razreda. Tada djeca treba da uče neke osnovne stvari koje bi trebalo da primjenjuju u saobraćaju kako bi bili što bezbjedniji. Sa ovom predstavom želimo djeci da pokažemo upravo na ta osnovna pravila, kako ne bi došlo do situacija koje ne želimo ni njima, a ni sebi“, istakao je Dejan Šljivić, sekretar Auto-moto društva Gradiška.

Auto-moto društvo Gradiška organizuje preventivne akcije povodom početka školske godine namijenjene prije svega za prvačiće, ali slične akcije sprovode se tokom cijele godine, izjavio je Šljivić: „Trenutno imamo aktivnosti koje se odnose na vezanje, odnosno nevezanje pojasa. Vršimo preglede i prikupljamo statističke podatke, pokušavajući da sumiramo i vidimo koliki je procenat ljudi koji koriste pojas u saobraćaju, kako na prednjim tako i na zadnjim sjedištima, djece u sjedalicama i slično.“

Gradiški mališani su aktivno učestvovali u predstavi, pokazujući da određena znanja o saobraćaju već posjeduju.

„Predstava mi se svidjela, a naučili smo kako treba da poštujemo saobraćaj i kako u njemu da učestvujemo, da put prelazimo samo preko zebre i kada je na semaforu zeleno svjetlo“, rekao je Stefan, učenik trećeg razreda Osnovne škole „Vasa Čubrilović“.

Predstavu je organizovala Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske u saradnji sa Auto-moto savezom Srpske i Opštinom Gradiška.

Društvo