Menu

Get Socialize

Predstavljena Monografija poginulih i umrlih boraca sa područja Gradiške

23.04.2019 387 15 Nema komentara

Description

U Kulturnom centru Gradiška održana je promocija Monografije poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Gradiške.Glavni i odgovorni urednik Monografije je Slobodan Borjanović. On je nakon više od godinu dana mukotrpnog i zahtjevnog posla uspio završiti Monografiju.

“Mnogo je vremena prošlo od rata, pa je mnogo porodica otišlo sa ovog terena a čiji su najmiliji dali živote za RS Bilo je teško raditi ali sam ponosan na kraju svega” rekao je Slobodan Borjanović,glavni i odgovorni urednik.

Monografija sadrži osnovne podatke 613 poginulih i umrlih boraca sa područja Gradiške i onih čije su se porodice nakon ratnih dešavanja trajno nastanile u Gradišci.

Vilko Samelak je jedno od imena koje se nalazi u monografiji.

„Moj suprug je poginuo u Zapadnoj Slavoniji na početku rata 1991. godine. Nama ova Monografija kao i Spomenik mnogo znači“ kaže je Marijana Samelak, supruga poginulog borca.

Osim porodica poginulih da se prikupe osnovni podaci pomogli su i gradiška Boračkoj organizaciji, Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te Udruženje “Suza” iz Beograda.

“Nama je ovo mnogo znači jer ta Monografija je trajn ai vječna uspomena I da se nikad ne zaboravi ono što se desilo” rekla je Dragica Matković, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Gradiška.

Izdavač Monografije je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić koji je rekao da je ova Monografija naša obaveza prema ljudima koji su ugradili svoje živote u temelje RS. On je istakao da treba da pamtimo njihovu žrtvu, da vodimo računa o njihovim porodicama i razvijamo i gradimo Gradišku

“Ostaje još da završimo I spomen sobu što je naša obaveza. Mislim da ćemo u toku ove godine uraditi projektnu dokumentaciju, nadam se da ćemo je iduće godine predstaviti” rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Promocija Monografije poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Gradiške upriličena je povodom obilježavanja 24. aprila Dana grada Gradiške.

Uncategorized