Menu

Get Socialize

Predstavljena monografija “Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“

27.11.2017 485 44 Nema komentara

Description

U Kulturnom centru Gradiška predstavljena je monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“. Autori knjige su: Ljubiša Preradović, Milijana Okilj, Miroslav Malinović i Gordana Preradović. Monografija se bavi sakralnim objektima nacionalnih manjina na području Srpske, kao najznačajnijim materijalnim tragovima njihovog boravka na ovom prostoru.

„Cilj je bio da na jednom mjestu prezentujemo vjerske objekte nacionalnih manjina o kojima se, inače, vrlo malo pisalo. Knjiga se sastoji od osam cjelina. Predstavili smo dolazak nacionalnih manjina na ove prostore, strukturu stanovništva u BiH, vjerske objekte od sedam nacionalnih manjina i mogućnosti primjene tih objekata“, rekao je dr Ljubiša Preradović.

Monografija je višejezična, pisana na srpskom, ćiriličnim pismom, te na engleskom jeziku, a pojedina poglavlja pisana su i na jezicima nacionalnih manjina.

Na ove prostore Jevreji su se doselili u 16. vijeku, a ostali narodi, o kojima se govori u monografiji, došli su u 19. vijeku. Na području današnje RS prvo su gradili stambene, a zatim i sakralne objekte. Autori ističu da su u knjizi pisali o vjerskim objektima koji i danas postoje, ali i o onima koji su u prošlosti egzistirali.

„Veoma mali broj ovih objekata je sačuvan do danas. Najdrastičniji slučaj je sa jevrejskim sakralnim objektima od kojih ne postoji više ni jedan. Slično je i sa objektima Ukrajinske pravoslavne crkve. Danas postoji samo jedan u Hrvaćanima“, istakla je dr Milijana Okilj.

Monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“ predstavljena je u većini opština i gradova u Srpskoj, u kojima postoje ovi objekti, a u narednom periodu biće promovisana i u Srpcu,  Prijedoru i Prnjavoru. Osim kod nas, autori knjigu planiraju predstaviti i u evropskim zemljama.

Istraživanja i promociju monografije „Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“ podržalo je republičko Ministarstvo prosvjete i kulture. Predstavljanju knjige u Gradišci prisustvovao je ministar Dane Malešević.

Kultura